56

Weigerambtenaar passé ondanks strubbeling VVD

UPDATE: VVD zal niet instemmen met GroenLinks-motie die een einde moet maken aan het fenomeen weigerambtenaar.

Een Kamermeerderheid heeft voor de GroenLinks motie gestemd die stelt dat ambtenaren het trouwen van homostellen niet meer mogen weigeren. De VVD stemde tegen de motie, ondanks dat het indruist tegen de standpunten van de partij. Dankzij de PVV werd er uiteindelijk een meerderheid voor het voorstel behaald. De motie werd aangenomen met 84 stemmen voor en 58 stemmen tegen.

De Kamer stemde vanmiddag over een voorstel van GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent om een einde te maken aan het fenomeen weigerambtenaar. Van Gent wil dat ambtenaren voortaan geen uitweg meer hebben om geen homostellen te trouwen. De VVD liet vanochtend al weten niet met het voorstel van GroenLinks in te stemmen.

In NRC laat hoofdredacteur van de Gaykrant Henk Krol zich teleurgesteld uit over de stemming van de VVD.

Het is heel triest. Ik voel me in de steek gelaten”, zei Krol. “Ik heb een groot liberaal hart, maar hier had de VVD echt een vuist moeten maken en moeten zeggen: dit kan niet.

De stemming over de weigerambtenaren was uitgesteld omdat minister Donner (Binnenlandse Zaken) en Van Bijsterveldt (emancipatie) het advies van de Raad van State wilden afwachten. Dat kwam regeringspartij VVD goed uit. Bekend is dat de VVD en de PVV de weigerambtenaren niet meer willen gedogen terwijl coalitie partner CDA pal blijft staan voor de godsdienstvrijheid net als de SGP.

Het kabinet hikt als maanden tegen de kwestie aan. Van Gent hoopt nu eindelijk op duidelijkheid.

In de zomer vroeg de VVD me al om uitstel tot 1 november. Laat ze nu maar tonen waar ze staan. Als VVD of PVV mijn voorstel steunt, dan hebben we een meerderheid. En als ze niet meestemmen, moeten ze zelf maar uitleggen waarom niet.

Van VVD-Kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert was al bekend dat ze voor de motie is, maar liet vanochtend weten dat haar fractie het voorstel toch niet steunt.

Trouw: GroenLinks brengt voorstel over weigerambtenaar in stemming
Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (56)