28

Weigerambtenaren klaar voor juridische strijd

Wij worden gediscrimineerd en vrijheid van godsdienst in het geding, aldus weigerambtenaren

Een groot deel van de weigerambtenaren wiens trouwbevoegdheid in de toekomst misschien wordt ontnomen, heeft aangegeven ontslag juridisch te zullen aanvechten. Uit een enquête van het EO-programma ‘De vijfde dag’ blijkt dat 62 procent niet zonder slag of stoot zal opgeven.

De Tweede Kamer heeft onlangs een motie aangenomen waarin wordt gepleit voor het afschaffen van de weigerambtenaar. Volgens vakorganisatie de Reformatorisch Maatschappelijke Unie (RMU) kan dat niet zomaar. Het kabinet moet de motie uitvoeren, maar wacht eerst een advies van de Raad van State af. RMU-directeur Peter Schalk denkt dat de Raad van State geen positief advies zal geven, omdat de motie volgens hem van ambtenaren tweederangsburgers maakt.

De RMU beroept zich bij het opkomen voor weigerambtenaren onder meer op het anti-discriminatie artikel uit de Grondwet (artikel 1). Ook zou de vrijheid van geloof in het geding zijn.

Henk Krol, hoofdredacteur van de Gay Krant, meent donderdag dat de emancipatie voor homo’s op politiek vlak toch al gestreden is. Hij zegt:

We hebben gelijke behandeling voor de wet bevochten en gekregen. De tijd dat we voor dit soort zaken (weigerambtenaren, red.) Den Haag moesten bestormen, ligt achter ons.”

De Volkskrant: ‘Politieke strijd homo-emancipatie is gestreden’
De Volkskrant (alleen voor abonnees): Weigerambtenaren gaan terugvechten

Geef een reactie

Laatste reacties (28)