37

Wereld schiet Haïti te hulp

6000 Amerikaanse soldaten naar rampgebied ... Tal van landen sturen hulp, reddingsteams ... Acties nog niet gecoördineerd ... Acute nood groot: 'Er is geen water meer, mensen sterven van de dorst'  ... Bill Clinton: 'Wie wat wil doen geeft geld, elk bedrag telt' ... Obama stelt 100 miljoen dollar beschikbaar

Vanuit de hele wereld komen hulpacties op gang voor het zwaar getroffen Haïti. Minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton zegt een reis naar Azië af. Haar echtgenoot Bill Clinton, VN-afgezant voor het gebied, spreekt van ‘een van de grootste rampen uit de geschiedenis van het Amerikaanse continent’.

Naar schatting drie miljoen mensen zijn door de verwoestende aardbeving getroffen. Voor het leven van tienduizenden wordt gevreesd. Ondertussen wordt vanuit tal van landen hulp geboden, meldt Het Parool:

De wereldwijde hulpoperatie kwam donderdag op gang. Een Chinees vliegtuig met hulpgoederen landde in Port-au-Prince, in de naburige Dominicaanse Republiek arriveerden Britse hulpverleners met speurhonden en zwaar materieel. Uit alle delen van de wereld kwamen geld en hulpmiddelen binnen.

Volgens NRC Handelsblad is de hulp aan Haiti een logistieke nachtmerrie:

Vanuit tientallen landen van over de hele wereld (onder meer de VS, Groot-Brittannië, Frankrijk, diverse Latijns-Amerikaanse landen en China) zijn hulpwerkers, snuffelhonden en militairen onderweg om te helpen bij de rampbestrijding. Maar die moeten allemaal gecoördineerd worden, zodat dat effectief gebeurt, zegt de woordvoerder. En dat wordt een helse klus. „Ondertussen worden de behoeftes met het uur groter.” In de straten van Port-au-Prince worden nu pick-uptrucks gebruikt als ambulances, deuren als brancards.

Hulp moet vandaag nog arriveren, stelt het hoofd van hulporganisatie Medecins du Monde op de site van BBC News. “Om levens te redden moet er binnen 48 uur hulp zijn.” Volgens een hulpverlener ter plekke is de situatie vele malen erger dan na een orkaan. “Er is geen water. Er is niets. Mensen zullen sterven van de dorst.”

Volgens ooggetuigen liggen de straten van het getroffen gebied bezaaid met puin en lijken. “De overlevenden slapen tussen de doden.”

Bill Clinton is de speciale afgezant van de VN voor Haïti. “Het belangrijkste wat inidividuen die willen helpen nu kunnen doen is geld geven, zelfs al is het maar een of twee dollar.” In de Verenigde Staten is het mogelijk om per sms geld te doneren aan Haïti. In Nederland kunnen giften online via Giro 555 gedaan worden.

Update 19:14 De Amerikaanse president Barack Obama heeft Haïti 100 miljoen dollar toegezegd, omgerekend zo’n 69 miljoen euro. ”Tegen het volk van Haïti zeggen we duidelijk en met overtuiging, jullie zullen niet in de steek worden gelaten, jullie zullen niet worden vergeten”, aldus het staatshoofd in een toespraak. Hij zei dat Haïti de hoogste prioriteit van de Amerikaanse regering heeft.

Ook celebrity’s werpen zich op om steun te verlenen. De in opspraak geraakte golfer Tiger Woods laat zijn eigen problemen even voor wat ze zijn om een vliegtuig met een mobiel hospitaal naar het rampgebied te sturen. Het echtpaar Brad Pitt en Angelina Jolie zou een miljoen dollar hebben overgemaakt naar Artsen Zonder Grenzen.

Ook op Joop: Haïti, de ramp in beeld – Giro 555 opengesteld voor noodhulp – Sterren in actie voor Haïti

Foto: Ed Oudenaarden / ANP. Op vliegveld Eindhoven worden donderdag hulpgoederen ingescheept. Een Nederlands reddingsteam maakt zich gereed voor vertrek naar het rampgebied in Haïti. Het zogeheten Urban Search And Rescue Team bestaat uit zestig mensen en snuffelhonden die helpen bij het opsporen van de duizenden mensen die nog onder het puin bedolven liggen.

Geef een reactie

Laatste reacties (37)