Laatste update 29 januari 2017, 08:57
182

Wereld walgt van Trumps moslimban

Vrijdag heeft de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump het bevel ondertekend met nieuwe regelgeving voor de grenscontroles. Hierin staat onder meer dat ‘bepaalde mensen’ extreem doorgelicht moeten worden. In het decreet schrijft Trump onder meer: ‘de opname van Syrische vluchtelingen is nadelig voor de belangen van de Verenigde Staten, en dus schort ik die opname op’. Hoe die opname nadelig is? Niemand die het weet, al beweert Donald Trump dat Syrische vluchtelingen terroristen zijn. Het decreet draagt namelijk de naam: “Bescherming van het volk tegen de entering van buitenlandse terroristen in de Verenigde Staten.”

Het aantal Syrische vluchtelingen dat gedurende de Syrische oorlog is opgenomen in de VS is overigens verwaarloosbaar: 14 duizend vluchtelingen mochten de VS is. Stel daar tegenover dat Canada 36 duizend Syrische vluchtelingen opnam en Duitsland 360 duizend.

In totaal worden alle inwoners uit zeven islamitische landen geweerd door de VS. Irak, Iran, Jemen, Soedan, Libië en Somalië staan op de banlijst. Trump verdedigt die lijst door te stellen dat de veiligheid van Amerika in het geding is, maar geen van de 9/11 aanslagplegers kwam uit één van die landen. En alle aanslagplegers tijdens de Obama-periode waren Amerikaanse staatsburgers. Zoals wel vaker, weerhouden de feiten weerhouden Trump er niet van om zijn plannen toch door te zetten.

Geen wonder dus dat zijn decreet wordt uitgelegd als ‘schandalig, een aanfluiting en racistisch’. Grace Meng, hoofdonderzoeker bij mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch:

Trumps laatste decreet zal waarschijnlijk de mensen die het meest in nood zijn pijn doen: zij die vluchten voor geweld en terrorisme – en dat op de herinneringsdag voor de Holocaust. De beslissing om het vluchtelingenprogramma zo drastisch te beperken zal ertoe leiden dat tienduizenden niet aan het risico van vervolging kunnen ontkomen, of erger, en het zal Amerikaans leiderschap op zo’n cruciaal punt stoppen.

De Raad voor Amerikaans-Islamitische Relaties (CAIR), heeft aangekondigd een rechtszaak te zullen starten namens 20 individuen tegen de moslimban. “Er is geen bewijs dat vluchtelingen – die het meest worden doorgelicht van alle mensen die ons land binnen komen – een bedreiging zijn voor onze nationale veiligheid”, aldus Lena Masi van CAIR. “Dit is een bevel dat is gebaseerd op onverdraagzaamheid.”

Vice-president Mike Pence was gedurende de verkiezingscampagne overigens een tegenstander van de moslimban. Sinds zijn aanstelling lijkt hij een 180 graden draai te hebben gemaakt.

De jonge Pakistaanse activiste Malala Yousafzai reageert in een statement:

Mijn hart breekt als ik zie hoe president Trump de deur dicht doet voor kinderen, moeders en vaders die vluchten van oorlog en geweld. Mijn hart breekt om te zien hoe de Verenigde Staten haar trotse geschiedenis als migrantenland de rug toekeert. Die mensen hebben met hard werk en in ruil voor een kans op een beter leven de VS groot gemaakt. In deze tijd van onzekerheid en onrust, vraag ik president Trump om zijn rug niet te keren aan de kinderen en families die zich niet kunnen verdedigen.

Facebook-baas Mark Zuckerberg schrijft:

Ik ben bezorgd over de recente presidentiële decreten. Mijn overgrootouders zijn uit Duitsland, Oostenrijk en Polen gekomen. De ouders van mijn vrouw Priscilla waren vluchtelingen uit China en Vietnam. De Verenigde Staten is een land van migranten en daar mogen we trots op zijn. Uiteraard moeten we ons land veilig houden, maar we doen dat het best door te focussen op de mensen die echt een veiligheidsrisico vormen. Niet door ongedocumenteerde migranten te viseren. We moeten onze deuren openhouden voor vluchtelingen en mensen en in nood. Dat is nu eenmaal wie we zijn.

Update 12.45
Bij de herdenking van de Holocaust, heeft Donald Trump het benoemen van het Joodse volk volkomen omzeild. Niet één keer wordt in het statement verwezen naar het Joodse volk. “Het is onmogelijk om de horror en de verdorvenheid van de nazi-terreur volledig te doorgronden”, schrijft het Witte Huis, maar dat de nazi’s specifiek Joden wilden uitroeien wordt nergens vermeld.

“Het statement van het Witte Huis vergeet dat het niet gewoon om “onschuldige mensen” gaat, maar dat er 6 miljoen Joden zijn vernietigd door de nazi’s. Het is onbegrijpelijk en verontrustend dat er geen vermelding van Joden wordt gemaakt. Republikeinse en Democratische presidenten in het verleden hebben dat wel steeds gedaan”, aldus Jonathan Greenblatt van de burgerrechtenorganisatie ADL. Dat Trump op de dag van de Holocaust Herdenking bovendien heeft besloten om moslims uit de Verenigde Staten te weren, komt daardoor extra hard aan. Het doet overlevers van de Tweede Wereldoorlog denken een het Amerikaanse beleid tijden de jaren 30: veel uit Duitsland vluchtende Joden zijn door de VS teruggestuurd en toen alsnog omgekomen in vernietigingskampen van de nazi’s.

The Guardian: Trump signs ‘extreme vetting’ executive order for people entering the US 

Al Jazeera: Donald Trump’s #MuslimBan sparks outrage and fear

Geef een reactie

Laatste reacties (182)