Laatste update 19:37
157

Wereldbevolking wacht ‘ongekend lijden als gevolg klimaatcrisis’

Meer dan 11.000 wetenschappers uit 153 landen waarschuwen dat de mensheid “ongekend lijden” te wachten staat als er geen ingrijpende maatregelen worden genomen om de klimaatcrisis te bezweren. “We verklaren duidelijk en ondubbelzinnig dat de planeet Aarde voor een klimaatnoodtoestand staat. Om een duurzaam toekomst veilig te stellen moeten we onze manier van leven veranderen. Dit komt neer op grootschalige veranderingen in de manier waarop de wereldwijde samenleving functioneert en omgaat met natuurlijke ecosystemen. De klimaatcrisis is gearriveerd en ontwikkelt zich sneller dan de meeste wetenschappers verwacht hadden. Het is ernstiger dan we dachten en bedreigt zowel natuurlijke ecosystemen als het lot van de mensheid.”

De verklaring is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift BioScience op het 40-jarig jubileum van de eerste wereldwijde klimaatconferentie in Genève in 1979. De wetenschappers stellen dat er dringend een einde moet komen aan de bevolkingsgroei, het gebruik van fossiele brandstoffen, de ontbossing en dat het eten van vlees drastisch verminderd moet worden.

De wetenschappers richten zich niet alleen op de klimaatverandering maar richten zich ook op andere ontwikkelingen die desastreuze gevolgen hebben zoals de explosief stijgende vleesconsumptie maar ook bijvoorbeeld de ongebreidelde groei van het vliegverkeer.

De vooraanstaande hoogleraar ecologie aan de universiteit van Oregon William J. Ripple, hoofdauteur van de verklaring, stelt in The Guardian dat hij het initiatief heeft genomen vanwege de toename in extreme weersomstandigheden. De wetenschappers pleiten voor een monitorsysteem dat veel meer bijhoudt dan de CO2-uitstoot of temperatuurstijgingen. De wetenschappers stellen dat de klimaatcrisis is gekoppeld aan overconsumptie.

De wetenschappers zijn niet alleen maar pessimistisch. Op het gebied van geboortebeperking zijn enorme vorderingen geboekt, evenals de groei van wind- en zonne-energie en ook de bescherming van het Amazonewoud werd steeds beter, totdat de extreemrechtse president Bolsonaro aantrad in Brazilië.

Ze doen een aantal voorstellen voor concrete maatregelen die dringend gerealiseerd moeten worden:
– Veel efficiënter gebruik van energie en het invoeren van CO2-belasting om het gebruik van fossiele brandstoffen terug te dringen.
– Stabiliseren van de wereldbevolking met ethische middelen zoals langer onderwijs voor meisjes.
– Een stop op het vernietigen van wouden die CO2 absorberen.
– Eet voornamelijk plantaardig, minder vlees en dring de voedselverspilling terug.
– Koppel economische doelen niet langer aan groei van het BBP.

“Het goede nieuws is dat dergelijke veranderingen, met sociale en economische rechtvaardigheid voor iedereen, tot een veel leefbaardere wereld leiden dan business as usual.”

cc-foto: Jeff Sullivan

Geef een reactie

Laatste reacties (157)