34

Wereldomroep niet meer voor Nederlanders

Regeerakkoord dwingt Wereldomroep zich te richten op bevordering van het vrije woord

De Wereldomroep stop met Nederlandse programma’s voor onder anderen vakantiegangers en vrachtwagenchauffeurs. Door forse bezuinigingen is de omroep genoodzaakt een andere weg in te slaan. De Wereldomroep blijft alleen actief als calamiteitenzender en zal expats blijven voorzien van informatie.

De Nederlandse afdeling van de Wereldomroep is een actie gestart tegen de bezuinigingen. Ze vinden dat hun programma’s juist een unieke waarde hebben. Bijvoorbeeld met de berichtgeving over wonen en werken in het buitenland, emigratie, remigratie, regelgeving, paspoortkwesties, internationaal zakendoen en stemmen in het buitenland.

In het regeerakkoord staat dat de Wereldomroep zich meer moet richten op het vrije woord. Om die reden zal de omroep zich meer concentreren op landen waar geen persvrijheid is.

Algemeen directeur Jan Hoek licht toe: “Dit is een logische stap. Veel van onze activiteiten sluiten naadloos aan op het beleid van het ministerie van Buitenlandse Zaken, zoals het bevorderen van persvrijheid (Free speech) en het uitdragen van Nederlandse waarden (Dutch values). Daarmee is de Wereldomroep een belangrijk journalistiek visitekaartje voor Nederland als handelsnatie en als voorvechter van een internationale rechtsorde.

De Wereldomroep moet ruim 20 procent van haar huidige budget inleveren. Daarmee gaan ze van 46 miljoen euro naar 36 miljoen. In Hilversum en bij zendstations verdwijnen door de plannen ruim honderd arbeidsplaatsen.


RNW: Wereldomroep verzet journalistieke bakens

cc-foto: RNW

Geef een reactie

Laatste reacties (34)