13

‘Wereldrecord leugens in één speech’

Paul Ryan, running mate van de Amerikaanse presidentskandidaat Mitt Romney, betrapt op vele 'foutjes'

Woensdagavond hield Paul Ryan zijn eerste speech als running mate van de Amerikaanse presidentskandidaat voor de republikeinen, Mitt Romney. De speech op de Republikeinse conventie in Tampa was bevlogen en fel. Ryan maakte echter een grote fout: hij stapelde leugen op leugen met zijn kritieken op Obama en vice-president Joe Biden. Al gauw werd zijn speech op Twitter en in andere media onderuit gehaald.


Zo bekritiseerde Ryan de huidige president Barack Obama vanwege zijn bezuinigingen op Medicare, het ziekenfonds voor ouderen. Obama zou 700 miljard dollar hierop hebben bezuinigd. In Ryans eigen begrotingsvoorstel staat echter een soortgelijke hervorming opgenomen.

Ook beschuldigde Ryan Obama van het niet opvolgen van een advies door een onafhankelijke commissie over het terugdringen van het overheidstekort. Ryan, als lid van de commissie, had het advies zelf ook niet gesteund.

Over een auto-onderdelenfabriek in zijn geboortedorp, Janesville in Wisconsin, zei Ryan:

In die fabriek zei Obama: ‘Onze overheid is er voor jullie. Deze fabriek zal hier over honderd jaar nog steeds staan.’ Maar wat bleek, die fabriek werd nog geen jaar later gesloten.

De Huffington Post en de Washington Post zochten het uit en kwamen er achter dat de fabriek zijn deuren in 2008, toen George W. Bush nog president was, al had gesloten.

Volgens Wolf Blitzer, verslaggever bij CNN, zou Ryan op 7 à 8 punten niet de waarheid hebben gesproken.

Zelfs de oerconservatieve omroep Fox News haalt uit naar Ryan. Zijn toespraak wordt in drie woorden omschreven: ‘duizelingwekkend’, ‘bedriegelijk’ en ‘afleidend’.

Volgens Fox News was het Ryan’s eerste taak bekendheid werven bij het Amerikaanse publiek, omdat ‘slechts een kwart van alle Amerikanen weet wie Paul Ryan is, en de helft daarvan heeft een positief beeld van hem’. Dat is gelukt. De manier waarop was echter bedrieglijk: zo probeerde hij de afwaardering van de Amerikaanse kredietwaardigheid in de schoenen van Obama te schuiven, terwijl die afwaardering het gevolg was van het besluit van de Republikeinen om het Amerikaanse schuldplafond niet te verhogen. 

Uiteindelijk was Ryans speech afleidend doordat hij een aantal zaken ongemoeid liet. Zo sprak hij bijvoorbeeld niet over zijn standpunt over abortus.

NOS: Media VS: leugens speech Ryan

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (13)