59

‘Wereldwijd drinkwatertekort komt dichterbij’

VN waarschuwen: de wereld is op koers om zonder drinkwater te geraken

Water, het goedje is overal om ons heen. Hoewel het nu lente is, komt het met bakken tegelijk uit de lucht. Een tekort op drinkwater lijkt dan ook onmogelijk. Toch waarschuwt VN-secretaris Ban Ki-moon ervoor.

De beschikbaarheid van drinkwater wordt nu al fors beïnvloed door klimaatverandering. Bijvoorbeeld doordat de neerslagpatronen en de vochtigheid in de aarde veranderen. Ook het sneller smelten van sneeuw en gletsjers heeft een belangrijke impact op rivieren en stromen, overal ter wereld.

Ban Ki-moon deze week op de Internationale Dag van de Biodiversiteit:

Hoewel water op het eerste zicht alomtegenwoordig is, is maar een fractie van het water op onze planeet beschikbaar als drinkwater. We leven in een wereld van onzekere watervoorziening, waar de vraag het aanbod vaak overtreft. De waterkwaliteit haalt vaak de minimumstandaard niet. Onder de huidige trends zal niet voldaan kunnen worden aan de toekomstige vraag naar water.”

De VN-secretaris-generaal ziet een sterk verband tussen water, voedselvoorziening en de klimaatveranderingen. Hij hoopt dat met de opvolgers van de millenniumdoelstellingen die uitdagingen worden aangepakt. Ban Ki-moon:

Naarmate de internationale gemeenschap inspanningen levert om de MDG’s (millenniumdoelstellingen, red) te halen en een nieuwe agenda na 2015 uit te stippelen, waaronder een aantal doelstellingen op het vlak van duurzaamheid, kunnen water en biodiversiteit een belangrijk onderdeel vormen.

Trouw: VN waarschuwen voor wereldwijd drinkwatertekort

Geef een reactie

Laatste reacties (59)