Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Wereldwijde wapenomzet daalt voor het eerst in negen jaar

  •  
18-02-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-Wapenomzet300.jpg
'Terugtrekking van Amerikaanse troepen uit Afghanistan en Irak reden voor afname' ... Amerikanen goed voor 60 procent van totale verkoop, Europa 29 procent
Voor het eerst in negen jaar is de omzet van de wapenindustrie lager dan het jaar ervoor. Uit de meest recente cijfers, over het jaar 2011, blijkt dat de omzet 410 miljard dollar was. In 2010 was dat nog 412 miljard dollar. De VS zijn de grootste leveranciers, daar zijn 44 fabrikanten goed voor 60 procent van de totale verkoop. Europese bedrijven hebben een aandeel van 29 procent.
Het internationale instituut voor vredesonderzoek Sipri geef als dat reden voor afname reden de terugtrekking van de Amerikaanse troepen uit Afghanistan en Irak. Ook de sancties op wapenhandel met Libië hebben invloed op de omzet. Het gaat niet alleen om vuurwapens, maar ook de productie van vliegtuigen, artillerie en schepen met militaire doeleinden worden tot wapentuig gerekend. Ondanks deze daling is de omzet vanaf 2002 met 51 procent gestegen.
Benieuwd hoe een internationale wapenbeurs er uit kan zien? Bekijk dan deze onthutsende documentaire van VICE: SOFEX, The Business of War

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.