153

Werk voor bijstandsgerechtigden in kassen faliekante mislukking

Wethouder voorzag 'duizenden banen' ... Slechts 19 mensen aan de slag

Een project om duizenden uitkeringsgerechtigden aan het werk te zetten in kassen in het Westland is uitgelopen op een faliekante mislukking. Er zijn slechts 19 mensen aan een baan geholpen.

Waar zouden we zijn zonder de bus? Tussen de kassen.
‘Grijp je kans. Laat zien dat u graag wilt werken. Geef de mensen die cynisch zijn ongelijk. Werken in het Westland is beter dan thuis in de bijstand zitten.’ Die woorden sprak staatssecretaris Paul de Krom (VVD) in maart bij de start van een project om mensen meteen bijstandsuitkering aan werk te helpen in de Westlandse tuinbouwkassen. 700 mensen hadden zich gemeld voor het initiatief met ‘dwang en drang’ dat past bij het VVD-dogma dat ‘wie wil, kan werken’. De Krom zei bij de start: ‘Een uitkering is geen keuze. Wie kan werken, moet aan het werk. Als er zo veel mensen uit Oost-Europa hier werken, dan is er toch iets mis. Ik zie liever bussen uit Den Haag en Rotterdam dan uit Oost-Europa.’

Vier maanden later blijkt de realiteit toch een tikkeltje anders. Van de 700 uitkeringsgerechtigden hebben er slechts 19 een baan bemachtigd. Den Haag heeft zeven mensen aan een contract geholpen, Rotterdam vijf, Delft drie en het Westland vier. Het project waarbij mensen die weigerden op gesprek moesten bij de instanties leidde er toe dat 237 uitkeringen zijn stopgezet.

Het Nederlands Dagblad meldt:

De Rotterdamse wethouder Marco Florijn wilde bij aanvang van het project duizenden werklozen aan het werk zetten in de kassen. Tuinders in het Westland nemen echter liever scholieren en immigranten uit Midden- en Oost-Europa in dienst, omdat zij harder werken dan de uitkeringstrekkers.

De vakbond FNV vond het project, dat bedacht was door Florijn (PvdA), vanaf het begin zinloos, meldde TV Rijnmond in maart van dit jaar:

Mensen uit de bijstand moeten aan het werk gaan in de kassen, maar hebben geen perspectief om daar een reguliere baan aan over te houden. De vakbond vindt het daarom zinloos om die mensen daar aan het werk te zetten. Daarnaast is er, volgens FNV Bondgenoten, ook vanuit de kassen geen interesse in de Rotterdamse bijstandsgerechtigden. Geen enkele werkgever is bereid één van de tienduizenden Rotterdamse mensen zonder baan over te nemen.

cc-foto: Gerard Stolk

Geef een reactie

Laatste reacties (153)