Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Onderzoek: werkgevers discrimineren nog steeds

  •  
17-07-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
110 keer bekeken
  •  
2904674004_cc346b908f_o

© cc-foto: Julie https://flic.kr/p/5qFdoh

Wie een niet-Westerse achtergrond heeft maakt bij een sollicitatie 40 procent minder kans op een uitnodiging dan een autochtoon. Dat is niet afhankelijk van kwaliteiten, ervaring of capaciteiten maar puur alleen een kwestie van afkomst. De discriminatie is blootgelegd door onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Universiteit Utrecht.
De wetenschappers verstuurden zo’n 4000 brieven met cv’s vanuit tien verschillende bevolkingsgroepen. De brieven waarom allemaal hetzelfde, op de naam van de persoon na. AT5 meldt :
"‘Elk bedrijf kreeg maar één brief, zodat we niet het risico liepen dat werknemers iets door zouden hebben. Al snel merkten we dat er een verschil was in reacties’, vertelt Lancee. De brieven werden ondertekend met namen die veel voorkomen in bepaalde etnische groepen. (…) Uiteindelijk bleken mensen met een autochtone achtergrond gemiddeld 2,2 brieven te moeten schrijven voordat ze een positieve reactie kregen. Voor Bulgaren ging dat bijvoorbeeld om 2,9 brieven; waar Turkse en Marokkaanse sollicitanten respectievelijk 3,2 en 3,3 keer een brief moesten sturen. "
De onderzoekers vermoeden dat de resultaten nog rooskleurig zijn omdat het onderzoek werd uitgevoerd in economische voorspoed met een krappe arbeidsmarkt.
cc-foto: Julie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.