Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Werkgevers voorspellen eind van de cao

  •  
19-02-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
stakingsrecht_300
FNV-voorzitter Ton Heerts voorspelt loopgravenoorlog ... PvdA noemt opstelling werkgevers 'Nederland onwaardig'
De werkgevers in verschillende sectoren willen af van de cao. In veel branches spelen min of meer dezelfde thema’s. Ze vinden de cao ‘te dik, te duur en te inflexibel’.
Dat blijkt uit een rondgang langs werkgeversorganisaties door de Financiële Telegraaf. In de horeca is al geen cao meer en de supermarktbranche heeft er een die al twee jaar verlopen is zonder dat er nog wordt onderhandeld. De onderhandelingen in de bouw en in de grootmetaal gaan binnenkort van start, maar in de bouw wordt steeds meer met zzp-ers gewerkt en werkgeversvoorzitter in de grootmetaal Ineke Dezentjé Hamming zegt nu al  tegen alle grenzen van de cao te zijn aangelopen. Het devies is: de vakbonden moeten doen wat de werkgevers willen, anders komt er helemaal geen cao meer.
PvdA-woordvoerder Roos Vermeij noemt de opstelling van de werkgevers ‘Nederland onwaardig’ :
Het pleidooi van de werkgevers tegen CAO’s is Nederland onwaardig. De PvdA roept de werkgevers op met werknemers om de tafel te gaan en nieuwe CAO’s af te sluiten. De openlijke twijfel onder werkgevers of ze nog wel door willen gaan met het afsluiten van CAO’s is niet alleen onverstandig, het brengt het zo beroemde Nederlandse model van arbeidsrust, overleg en stabiliteit in gevaar. Collectieve afspraken maken scheelt kosten, tijd en biedt zekerheid en loyaliteit. Voor werknemers én werkgevers.
Eerder sprak ook minister Asscher van Sociale Zaken zijn zorg uit over de houding van de werkgevers. FNV-voorzitter Ton Heerts reageert strijdbaar :
De houding van de werkgevers is schrijnend gezien de hoeveelheid geld die in kas is, en  heel zorgwekkend als je kijkt naar de sociale gevolgen. Er loopt een rechte lijn van deze opstelling van een aantal werkgevers naar misstanden zoals uitbuiting en schijnconstructies. (…) Wat er aan de hand is dat werkgevers in bepaalde sectoren hun loonkosten willen drukken. En als de bonden dan gerechtvaardigde looneisen stellen, komen ze met dit soort verhalen. Na jaren bezuinigen en crisis wordt het tijd voor een loonsverhoging. Voor 2015 stelt de FNV een looneis van 900 euro. Dat is ook goed voor de economie zodat de vraag weer aantrekt. Geld kan het probleem niet zijn. Aan de aandeelhouders worden enorme winstuitkeringen uitgedeeld. En de belasting over de miljardenwinsten van de grote jongens is de afgelopen jaren alleen maar omlaag gegaan.
Tijdens zijn nieuwjaarsspeech zei Heerts al dat als de werkgevers op deze weg doorgaan 2015 voor de FNV wel eens het ‘jaar van de straat’ zou kunnen worden.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.