15

Werkloosheid blijft dalen, behalve voor jongeren

Vooral jonge vrouw nog steeds de dupe van crisis

Voor de derde maand op rij is het aantal werklozen gedaald. Goed nieuws voor een groot deel van Nederland, maar niet voor iedereen. Bij mannen is de werkloosheid namelijk weliswaar flink afgenomen, zo blijkt uit de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), bij vrouwen gaat die daling minder hard. Onder jongeren is de werkloosheid de afgelopen maand bovendien juist licht gestegen.

Het CBS meldt donderdag dat het aantal werklozen ten opzichte van vorig jaar, toen de werkloosheid op z’n hoogst was, is gekrompen met zo’n vijftigduizend personen. Wel is het aantal WW-uitkeringen licht gestegen. Afgelopen maand kwamen er zesduizend meer bij dan in juni. Het totaal aantal uitkeringen komt hiermee op 437.000, waarmee het aantal uitkeringen ten opzichte van juli vorig jaar met 11 procent is gestegen.

Het CBS meldt verder dat onder jonge vrouwen de werkloosheid het hoogst is. Maar liefst 16,9 procent. Ook jongeren in het algemeen hebben te maken met hoge werkloosheid. 15,1 procent van de jongeren kan geen baan vinden. “Dat is logisch”, schrijft nrcQ. “De werkloosheid ligt onder jongeren altijd relatief het hoogst, zeker in crisistijden. Zij moeten nog een plek bemachtigen op de arbeidsmarkt of starten net bij een bedrijf. Als daar weinig nieuwe banen beschikbaar zijn of banen moeten verdwijnen door economische teruggang, zijn het juist de jongeren die als eerste wat merken. Een jaar geleden bereikte de werkloosheid voor hen een hoogtepunt met 17 procent.”

Mirjam Sterk, ambassadeur voor de aanpak van jeugdwerkloosheid, pleit dan ook voor meer gerichte aanpak. Zo hoopt ze dat het kabinet in september met een pakket maatregelen komt om jongeren aan het werk te helpen.

Maar vooral gemeenten, bedrijven en het onderwijs moeten nu aan de slag om de kansen voor jongeren op werk te vergroten”, aldus Sterk.

Trouw: Werkloosheid blijft dalen, maar niet onder jongeren
nrcQ: Problemen in de zorg treffen vooral jonge vrouwen

Geef een reactie

Laatste reacties (15)