Laatste update 15:17
2

Werknemers Europees Parlement lanceren eigen #MeToo-blog

Seksuele intimidatie op de werkvloer is een groot probleem, ook in Europese instellingen. Nadat Politico vorig jaar getuigenissen van slachtoffers publiceerde hebben medewerkers van het Europees Parlement nu een blog gelanceerd waarop anonieme ervaringen gepost kunnen worden. Het doel van het blog is druk uitoefenen om gemaakte afspraken die grensoverschrijdend moeten aanpakken nu eindelijk eens te implementeren en de zwijgcultuur te doorbreken.

De Standaard schrijft:

Een van de initiatiefnemers is de 27-jarige Française Jeanne Ponté, parlementair medewerkster van Edouard Martin. Zij hield een notitieboekje bij waarin ze ‘seksistische voorvallen’ noteerde die ze zelf meemaakte, zag of hoorde. ‘Dit kleine notitieboekje werd het bekendste notitieboekje van Brussel’, zo zei ze bij de lancering van de blog. ‘Waarom? Omdat hier getuigenissen van slachtoffers van seksisme en aanranding instaan van medewerkers in het Europees Parlement.’ De blog is een digitale versie van haar boekje. Volgens Ponté is er nauwelijks iets veranderd in de EU-bubbel sinds het parlement vorige jaar nieuwe maatregelen heeft aangenomen. ‘We zouden allemaal moeten nadenken waarom slachtoffers geen klacht indienen. Het is geen heksenjacht, maar de blog moet ons helpen om betere regelgeving te krijgen.’

Een van de verhalen op het blog is van een vrouw die een Airbnb deelde met een collega op een officiële missie:

Mijn collega kwam in zijn onderbroek mijn kamer binnen. Toen ik vroeg om me met rust te laten, viel hij me aan. Hij raakte mijn borsten aan en deed mijn tepels pijn. Hij wou niet stoppen. Daarna wreef hij zich tegen mijn billen aan. Hij had een erectie. Nadat ik vijf minuten had gevraagd om te stoppen, moet hij het beu zijn geworden. Tot mijn grote opluchting is hij vertrokken.

Hoewel ze al meer dan een jaar geleden een officiële klacht indiende, heeft ze daar tot nu toe geen reactie op gehad. Volgens Europees Parlementsvoorzitter Antonio Tajan heeft het Europees Parlement ‘een zerotolerancebeleid tegenover elke vorm van grensoverschrijdend gedrag’ aangenomen, maar tot nu toe heeft zero tolerance meer weg van ‘zero interest’.

Cc-foto: European Parliament

Geef een reactie

Laatste reacties (2)