62

Werkstraf voor racistische ‘ten eerste: neger’-mail

Medewerker elektronicabedrijf moet veertig uur 'schoffelen' voor discrimineren van sollicitant 

Vorig jaar november wees Ruben W., een 29-jarige medewerker van een elektronicabedrijf in Arnhem, een sollicitant af vanwege zijn huidskleur. In een mail, die bedoeld was voor een leidinggevende, maar per abuis naar de sollicitant werd gestuurd, stond onomwonden: ‘Heb even gekeken, is niks. Ten eerste een donker gekleurde (neger).’ Dat is discriminatie, oordeelt de rechter nu. Ruben W. moet een werkstraf van veertig uur voltooien.

De rechter acht bewezen dat de sollicitant werd afgewezen vanwege zijn donkere huidskleur en komt nu tegemoet aan de strafeis van justitie. De medewerker betoogde tijdens de rechtszaak nog dat het als grapje was bedoeld – zoals men wel vaker doet om racisme te verbloemen. Ook zou de huidskleur van de jongen niet de échte reden zijn geweest om hem af te wijzen, maar zijn gebrek aan ervaring. Dat ging er bij de rechter echter niet in.

Volgens de rechter is duidelijk onderscheid gemaakt op grond van ras. Uit de woorden ‘ten eerste’ blijkt bovendien dat de huidskleur van de jongen de voornaamste reden is geweest om niet met hem te willen werken.

Eerder verscheen hierover op Joop:

OM eist werkstraf tegen racistische ‘negermail’
Racistische email was ‘interne grap’
Arnhems bedrijf wijst sollicitant af om huidskleur

Nu.nl: Werkstraf voor discriminerende mail naar sollicitant

cc-foto: Hart van Nederland

Geef een reactie

Laatste reacties (62)