10

Werpt ‘Stop Kony 2012’ vruchten af?

Oegandese regering vormt regionale troepenmacht om rebellenleider op te sporen

De Oegandese regering gaat een regionale troepenmacht vormen om rebellenleider Joseph Kony op te sporen en op te pakken. Dat meldt NRC Handelsblad. De Democratische Republiek Congo, de Centraal-Afrikaanse Republiek Zuid-Soedan en Oeganda slaan de handen ineen om te helpen Kony op te sporen. Amerikaanse militaire adviseurs zijn in 2011 ingezet om Kony op te sporen, maar dat heeft tot nu toe niet tot resultaat geleid.

De minister van Defensie van Oeganda, Crispus Kiyonga, meldt aan persbureau Reuters dat het plan voor deze opsporing nog voor de roemruchte internetcampagne ‘Stop Kony’ is opgezet. Een week geleden trok het filmpje ‘Stop Kony’ over de rebellenleider en zijn Verzetsleger van de Heer op internet erg veel aandacht. Invisible Children maakte de half uur durende documentaire om Joseph Kony bekend te maken. Kony is momenteel een ‘onzichtbare man’. Doordat men niet weet wie hij is, kan hij maar niet opgepakt worden. Het doel van de documentaire is dus: Kony beroemd maken om ervoor te zorgen dat hij opgepakt wordt en berecht.

Kony ronselde met zijn Verzetsleger duizenden kindsoldaten. Hij mishandelde, zette ze aan tot moorden en gebruikte ze als seksslaven. Tegen Kony is een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd, dat binnenkort afloopt.

In totaal zal de troepenmacht uit zo’n 5000 troepen bestaan, onder leiding van een Oegandese commandant. Volgens Kiyonga zal de strijdmacht meer internationale steun nodig hebben. Het liefst in de vorm van vliegtuigen: veel van de soldaten moeten lange afstanden te voet afleggen. Kiyonga wil ook technologische bijstand en materieel. Ook zoekt hij naar manieren om de soldaten een salaris te kunnen betalen.

NRC: Oegandese regering vormt regionale troepenmacht voor jacht op Kony

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (10)