18

‘Westen heeft gefaald bij bestrijding van ebola’

President Wereldbank: westerse regeringen namen risico's niet serieus genoeg

Terwijl de hele wereld vreest voor een wereldwijde uitbraak van ebola, slagen de autoriteiten er maar niet in om de verspreiding van het dodelijke virus effectief een halt toe te roepen. Jim Yong Kim, president van de Wereldbank, vindt dat de wereld “jammerlijk heeft gefaald” met de bestrijding van ebola. Dat zei hij in een interview met de Britse krant The Guardian.

Kim vindt dat de westerse regeringen de risico’s op een mondiale besmetting serieuzer hadden moeten nemen. Hij maakt zich erge zorgen nu het virus het Afrikaanse continent heeft verlaten en ook in Europa en de VS heeft toegeslagen.

De president van de Wereldbank ziet een gezondheidsfonds als belangrijk instrument om in de toekomst direct te kunnen handelen bij noodgevallen. Voor dit fonds is ongeveer 16 miljard euro nodig.

De Wereldbank investeerde overigens zelf al in september 170 miljoen dollar in de ondersteuning van West-Afrikaanse landen in de bestrijding van het virus. Minister Ploumen liet woensdag weten achter de visie van de Wereldbank te staan: “Deze aanpak is noodzakelijk om de toch al broze economieën van de getroffen landen te steunen nu die zo fors te lijden hebben door de ebola crisis.”

Elsevier: ‘Wereld heeft gefaald met ebolabestrijding’

Cc-foto: Flickr Evert Vermeer

Geef een reactie

Laatste reacties (18)