Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Westers marine-eskader bij kust Iran

  •  
23-01-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
192 keer bekeken
  •  
vloot-300.jpg
Amerikaans vliegdekschip trekt door Straat van Hormuz begeleid door Britse en Franse schepen ... EU beslist vandaag over olieboycot
In een zeldzame combinatie koersen Amerikaanse, Britse en Franse oorlogschepen door de Straat van Hormuz, vlak langs de kust van Iran. De opvallende manoeuvre vindt plaats op het moment dat de spanning met Iran een nieuw hoogtepunt nadert. Vandaag beslist de EU of er een olieboycot wordt ingesteld tegen de islamistische staat wegens het ontwikkelen van een nucleaire industrie die mogelijk in staat is een atoombom te produceren.
De beslissing om een Europese boycot in te stellen is een aanval op de Iraanse economie die nooit eerder is voorgekomen. Iran heeft als tegenreactie gedreigd met het afsluiten van de Straat van Hormuz. Door de zeeëngte, op het smalste punt amper 35 kilometer wijd, wordt 35 procent van alle olie-export in de wereld getransporteerd. Iran heeft gesteld dat een blokkade van de vaarroute eenvoudig te realiseren is. “Makkelijker dan het drinken van een glas water,” aldus de verantwoordelijke Iraanse admiraal die een spreekwoord aanhaalde.
6732012911_c89604f460
Het nucleair aangedreven vliegdekschip USS Abraham Lincoln, met aan boord 90 gevechtsvliegtuigen, wordt begeleid door twee Amerikaanse kruisers en een torpedobootjager. Bij eskader hebben zich een Brits fregat en een Frans oorlogsschip gevoegd.
Volgens een Britse defensie-woordvoerder moet de hoogst ongebruikelijke combinatie duidelijk maken dat de internationale gemeenschap vastberdaden is de doorvaart voor handelsschepen te garanderen. Iran dreigde vorige maand ‘met volle kracht’ toe te slaan als het vliegdekschip USS Abraham Lincoln de zeestraat binnen zou varen. Datis vooralsnog bij een dreigement gebleven.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.