Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Wet moet bedrijven ook in buitenland aan milieuregels binden'

  •  
10-10-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ShellNigeria_300.jpg
Overheid moet volgens hoogleraar Internationaal Milieurecht doorpakken nu Shell is aangeklaagd door Nigeriaanse boeren
Nederlandse bedrijven moeten ook in het buitenland verplicht worden zich aan de Nederlandse milieuwet te houden. Daartoe doet hoogleraar Internationaal Milieurecht Jonathan Verschuuren vandaag een oproep in dagblad Trouw. Een wetswijziging moet het volgens hem mogelijk maken dat bedrijven ook in Nederland juridisch aansprakelijk gesteld kunnen worden voor het schenden van de milieuregels bij werkzaamheden in het buitenland.
Morgen begint het proces tegen Shell in Den Haag. Vier boeren en vissers uit Nigeria hebben de oliegigant in een civiele zaak voor de rechter gedaagd. Ze vinden dat Shell verantwoordelijk is voor de verontreiniging in hun dorpen en eisen dat Shell de rommel opruimt. 
Shell hield lange tijd vol dat hun afdeling in Nigeria verantwoordelijk was voor het olietransport. De rechter bepaalde onlangs dat het moederbedrijf Shell zo verweven is met de werkzaamheden in Nigeria, dat ze kan worden aangesproken.
RTEmagicC_ShellNigeria_214.jpg
Verschuuren vindt het krom dat de gelijke regels wel opgaan voor personen en niet voor bedrijven.
Op dit moment kan een Nederlander die in het buitenland een kind misbruikt, hier vervolgd worden. Maar dat is een uitzondering”, zegt Verschuuren. Een Nederlands bedrijf dat in een Afrikaans land gif dumpt of mensen uitbuit, gaat hier vrijuit. Alleen een wetswijziging kan daaraan een einde maken.”
In Australië, Canada en Groot-Brittannië hebben overheden geprobeerd een zelfde wetgeving door te voeren. Die acties liepen echter spaak omdat de druk vanuit het bedrijfsleven te groot was.
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.