41

Wetenschappelijke klimaatontkenner werd betaald door olie-industrie

En vergat in zijn onderzoeken te vermelden dat hij meer dan 1,2 miljoen dollar van de olie-industrie heeft aangenomen 

Klimaatontkenners die niet geloven dat de mens een handje heeft gehad in de opwarming van de Aarde hebben niet erg veel wetenschappelijk onderbouwd bewijs voor hun standpunt. Eén van de meest prominente wetenschappers, die met onderzoek heeft geprobeerd aan te tonen dat het niet de mens, maar de uitstraling van de zon is die verantwoordelijk is voor de opwarming van de Aarde, is Wei-Hock Soon. De Amerikaanse krant The New York Times meldt nu echter dat er een probleem is met zijn onderzoeken: Wei-Hock Soon is vergeten te vermelden dat hij meer dan 1,2 miljoen Amerikaanse dollars van de olie-industrie heeft ontvangen.

The New York Times schrijft nu:

Hij heeft de afgelopen tien jaar meer dan 1,2 miljoen dollar aangenomen van de fossiele brandstofindustrie, zonder dat belangenconflict in het grootste deel van zijn wetenschappelijke onderzoeken te vermelden. In ten minste 11 van de gepubliceerde onderzoeken sinds 2008 heeft hij het weggelaten, en in ten minste acht van die gevallen lijkt hij de ethische richtlijnen van de tijdschriften die het werk hebben gepubliceerd, te hebben geschonden.

Conservatieve Amerikaanse politici, die al jaren nieuwe wetgeving op het gebied van klimaatverandering, proberen tegen te houden, maken hierbij graag gebruik van de onderzoeken van Wei-Hock Soon. De onderzoeker, ook wel bekend als ‘Willie’, verscheen in het verleden ook in diverse conservatieve televisieprogramma’s en sprak zelfs voor het Amerikaanse Congres over de opwarming van de Aarde en zijn opvatting – dat de mens daar niet de hand in heeft gehad. Dr. Soon heeft nog niet gereageerd op de berichtgeving van The New York Times, maar zegt wel dat de zakelijke financiering zijn wetenschappelijke bevindingen niet heeft beïnvloed.

New York Times: Deeper Ties to Corporate Cash for Doubtful Climate Researcher

Mother Jones: Climate Change Deniers Take Yet Another Hit

cc-foto: Brett Tatman

Geef een reactie

Laatste reacties (41)