36

Wetenschappers luiden de noodklok over insectenapocalyps

De insectenapocalyps kan grote gevolgen hebben voor de mensheid, waarschuwen 25 wetenschappers in het wetenschappelijk tijdschrift Biological Conservation. Zij wijzen erop dat insecten ‘essentiële en onvervangbare’ taken uitvoeren waar de mensheid veel baat bij heeft. De onderzoekers doelen daarmee onder meer op het bestuiven van planten en bloemen.

Er wordt al langer gewaarschuwd voor de afname van het aantal insecten. Een week geleden nog bleek uit twee onderzoeken dat het aantal insecten dat zich te pletter vliegt tegen de ramen van rijdende auto’s, sinds eind jaren negentig spectaculair is gedaald.

“We richten onherstelbare schade aan veel ecosystemen aan. Dat leidt tot het uitsterven van insecten”, schrijven de wetenschappers in Biological Conservation. “We moeten snel actie ondernemen om insectensoorten te redden, zowel voor het overleven van ecosystemen als voor het overleven van de mensheid.”

Volgens de wetenschappers zijn er verscheidene oorzaken voor het uitsterven van insecten. Zo heeft de natuurlijke habitat van insecten op veel plaatsen plaatsgemaakt voor landbouw en bebouwing. Ook het gebruik van pesticides is fnuikend voor de insectenstand, evenals de klimaatcrisis en lucht- en lichtvervuiling.

cc-foto: Nimrod Oren

Geef een reactie

Laatste reacties (36)