109

Wetenschappers roepen Baudet op academische vrijheid te respecteren

In een open brief roepen ruim 200 hoogleraren, onderzoekers en ander wetenschappelijk personeel Thierry Baudet op de academische vrijheid te beschermen. Medewerkers van zo ongeveer alle Nederlandse universiteiten hebben zich achter de brief geschaard. Zo schrijven ze:

Met deze brief geven wij gehoor aan het recente bericht van de minister van Onderwijs. Zij heeft haar verontwaardiging uitgesproken over Baudets ‘verdacht maken’ van de universiteiten en heeft opgeroepen tot het beschermen van de academische vrijheid. Hiermee voegen wij ons ook bij studenten, academici en onderwijzers die al eerder hun zorg om het standpunt van Baudet en de FvD met betrekking tot scholen en universiteiten hebben uitgedrukt.

De Forum voor Democratie-leider krijgt een veeg uit de pan over zijn uitspraken over klimaatbeleid:

Aangezien Baudet klimaatwetenschap afwijst en een alternatieve geschiedschrijving op basis van nationale trots propageert, is het duidelijk dat dit initiatief niet werkelijk is geïnteresseerd in het verminderen van vooringenomenheid aan universiteiten en scholen. Het lijkt de FvD eerder te gaan om het selectief diskwalificeren van kennis die niet bij het eigen politieke en ideologische programma aansluit.

De schrijvers wijzen in de brief op een bredere ontwikkeling. In veel landen ligt tegenwoordig de wetenschappelijke wereld onder vuur. De naam waaronder de wetenschappers hun oproep kenbaar maken, Bezorgde Academici, spreekt wat dat betreft boekdelen:

Recente internationale voorbeelden laten zien hoe universiteiten en de academische vrijheid worden bedreigd door de opkomst van populistisch-rechtse politiek. Van Bolsonaro in Brazilië tot Trump in de VS, van Orban in Hongarije tot Erdogan in Turkije. Lijsten van ‘verdachte’ academici, het publiekelijk in diskrediet brengen van wetenschappelijke kennis en politieke aanvallen op financiering van onderwijs en onderzoek, worden gebruikt om de ruimte voor kritisch debat te vernauwen, minderheden en vrouwen verder te marginaliseren en de macht van de eigen partij te consolideren.

Cc-foto: FotoshopTofs

Geef een reactie

Laatste reacties (109)