Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Wie gluurt er mee in je pc?

  •  
25-10-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
lightbeam300.jpg
Vanaf zaterdag is met behulp van een Firefox add on na te gaan wie jouw online stappen trackt
Weten wat welke bedrijven volgen wat je doet op het web? Vanaf zaterdag wordt het makkelijker te achterhalen. Firefox lanceert dan ‘Lightbeam’. Met behulp van deze add-on hoopt Firefox transparantie op het internet te vergroten.
Wanneer je surft op het web laat je vrijwel altijd een spoor achter. Commerciële bedrijven en adverteerders maken hier dankbaar en gretig gebruik van en bestoken je bijvoorbeeld met specifieke reclame. Vanaf zaterdag wordt dankzij Lightbeam duidelijk welke derde partij actief is op de site die je hebt bezocht.
Mozilla vraagt de gebruikers ook om toestemming om met hun informatie de add on verder te kunnen verfijnen. Op termijn kan de Lightbeam-database dan aantonen welke partijen de grootste ‘trackers’ zijn. Mozilla benadrukt dat de privacy van gebruikers die ervoor kiezen hun data te delen, niet aangetast zal worden.
Lightbeam is volgens de makers hét antwoord op de groeiende privacybezorgdheid na de onthullingen door NSA-klokkenluider Edward Snowden. Zo moest Mozilla voor Firefox eerder ook al een aantal beveiligingsaanpassingen doen, nadat was gebleken dat NSA misbruik maakte van zwakke plekken in de browser om zo toegang te krijgen tot computers van gebruikers die de anonimiteitstool Tor gebruikten.
De add on is voorlopig alleen beschikbaar voor pc-browsers.

Meer over:

nieuws, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.