13

Wie is deze man?

Frankrijk geeft foto vrij van zelfmoordterrorist ... 'Politie zoekt tweede voortvluchtige' ... Nederland bereid Frankrijk te helpen met militaire actie

Een tweede man zou op de vlucht zijn geslagen na de aanslagen in Parijs afgelopen vrijdag. Dat meldt Associated Press. Wie de tweede voortvluchtige is – eerder werd een internationaal arrestatiebevel voor Salah Abdeslam uitgevaardigd – is niet bekend. AP berust zich op anonieme bronnen die niet geautoriseerd zijn om informatie te verstrekken.

Volgens de anonieme bronnen is de politie na een analyse van de gebeurtenissen tot de conclusie gekomen dat er nog een man op de vlucht moet zijn.

De broer van Salah Abdeslam, Mohamed, heeft zijn broer op tv opgeroepen zich te melden bij de politie. Volgens Mohamed was zijn broer gelovig, maar geef fundamentalist. Zijn mogelijke betrokkenheid kwam dan ook als een onaangename verassing.

Salah Abdeslam zou in Parijs zijn opgepikt en in Brussel afgezet. Dat bevestigt het Belgische Federale Parket aan Nu.nl.

“Abdeslam is opgehaald in Parijs en afgezet in Brussel”, aldus een woordvoerder.

Zaterdag zijn twee mannen opgepakt bij huiszoekingen. Uit de verhoren blijkt dat zij Salah Abdeslam hebben geholpen te ontkomen.

Extra geld voor Veiligheid
Het kabinet in Nederland maakt 200 miljoen extra vrij voor het ministerie van Veiligheid en Justitie. Binnen de coalitie is daarover een deal, meldt de Volkskrant. Eerder al was duidelijk dat er flinke gaten in de begroting van minister Van der Steur zaten. Na een analyse van het kabinet, is nu duidelijk dat er volgend jaar 200 miljoen bijkomt.

Donderdag wordt in de Tweede Kamer gedebatteerd over de aanslagen in Parijs. Het debat wordt op verzoek van Geert Wilders gehouden. Behalve premier Rutte, is ook vicepremier Asscher aanwezig. Hij wil niet, net als premier Rutte, het woord oorlog gebruiken. Daarover willen GroenLinks, CDA, SGP en SP opheldering. Ook is hij verantwoordelijk voor ‘integratie’.

Update 19.00
Als Frankrijk erom vraagt, is Nederland bereid het land militair te steunen. Dat heeft minister Hennis (Defensie) in een vergadering met haar Europese collega’s laten weten.

Daesh of ISIS moet vergaand worden aangepakt, dus ook het vermogen van ISIS en daarmee de aantrekkingskracht van ISIS.

President Hollande heeft maandag in een speech in Versailles al opgeroepen tot hulp van andere Europese landen, maar concreet was zijn vraag nog niet. “Het is nu vooral het tonen van solidariteit”, aldus Hennis. Maar de minister verwacht snel een concreet verzoek, welke zeker militaire steun kan zijn.

Hennis vindt dat andere Europese landen ook een bijdrage moeten leveren. Nederland “doet” al veel:

We zitten nu in Bagdad met onze trainers, wij trainen de Peshmerga in Erbil, we vliegen dagelijks boven Irak, maar we zijn ook met de Fransen bezig in Mali.

Desalniettemin zal bij een verzoek van Hollande Nederland militaire steun overwegen.

Maar als er zo’n verzoek komt dan kan dat ook leiden tot keuzes maken.

Concreet zou dat vooralsnog geen militairen op Syrisch grondgebied betekenen, maar het zou wel kunnen betekenen dat Nederland IS-doelen in de toekomst gaat bombarderen.

Update 21.15

De Franse politie heeft een foto vrijgegeven van de tweede dader, die zichzelf heeft opgeblazen. De politie wil graag zijn identiteit achterhalen:

Geef een reactie

Laatste reacties (13)