Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Wie rechts is gelooft vaker in nepnieuws over corona

  •  
25-05-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
218 keer bekeken
  •  
FRANCE - HEALTH - VIRUS - VACCINE

© A nurse vaccines a health student with the AstraZeneca Covid-19 vaccine,on March 12, 2021 at the UBO (Universite de Bretagne occidentale)in Brest, western France. Fred TANNEAU / AFP

Rechtse Vlamingen geloven vaker in nepnieuws over corona dan Vlamingen die op een linkse partij stemmen. Dat blijkt uit onderzoek door de universiteiten van Brussel en Antwerpen in opdracht van VRT NWS en De Standaard.
De onderzoekers lieten 2.000 Vlamingen reageren op stellingen als ‘Onderzoek heeft een verband aangetoond tussen vaccinaties en autisme’ en ‘Onderzoek toont aan dat mRNA vaccins tegen corona tot onvruchtbaarheid kunnen leiden’.
Bij alle stellingen met desinformatie bleken rechtse kiezers vaker te geloven dat het klopte. Zo bleek 34 procent van de rechtse kiezers te denken dat de sociale afstandsregels leiden tot een verzwakking van het immuunsysteem. Bij links was dat 22 procent.
Behalve rechtse kiezers zijn ook jongeren en mensen die korter naar school zijn geweest, vatbaarder voor nepnieuws. Dat jongeren vaker in nepnieuws trappen is volgens de onderzoekers het gevolg van het veelvuldig gebruik van sociale media bij die groep.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.