Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Wiebes wiebelt

  •  
12-10-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
64 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2016-10-12 om 16.00.21
De Belastingdienst moest van staatssecretaris Wiebes reorganiseren. Het Nederlandse belastingsysteem zou de afgelopen jaren veel te ingewikkeld zijn geworden voor zowel burgers als bedrijven. De kans op fouten en de verleiding om fraude te plegen zou te groot zijn geworden. Tijd voor een reorganisatie dus, besloot Wiebes. Om gedwongen ontslagen te voorkomen, besloot de Belastingdienst op initiatief van staatssecretaris Wiebes een vertrekregeling in te voeren voor haar medewerkers. Deze bleek echter zo succesvol dat er meer mensen van gebruik maakten dan van tevoren begroot. Er moesten zo’n 5.000 mensen weg bij de Belastingdienst, maar de verwachting was dat dit alleen zou lukken met een aantrekkelijke regeling. In korte tijd meldden zich ruim 7.800 medewerkers, waarna de aanmeldingstermijn direct gesloten werd. Het gevolg: het budget moest met 70 miljoen euro omhoog. Reden voor diezelfde Wiebes om de Belastingdienst onder curatele te stellen.
Door het onder curatele stellen van de Belastingdienst heeft de dienst straks geen raad van bestuur meer, maar zal het direct onder het ministerie van Financiën vallen. Onder Wiebes dus. Dat valt ook Albert van der Smissen, van vakbond NCF op. Tegen NOS zegt hij:
"Maar Wiebes heeft wel een enorme berg boter op zijn hoofd. Je bent staatssecretaris en schuift dan alle verantwoordelijkheid voor de problemen weg naar de raad van bestuur van de Belastingdienst. Terwijl je zelf de ontwerper bent van de plannen. Dan kun je niet met droge ogen zeggen dat je het niet wist […] Nu komt er een topambtenaar, moeten we nu weer een manager erbij? Er werken 30.000 mensen die hun best doen en nu zegt Wiebes dat ‘ie moet ingrijpen in de organisatie vanwege een blunder van een aantal mensen met een vertrekregeling. Waar haalt ‘ie het lef vandaan?"
Wiebes zegt nu weer meer controle te willen krijgen over de Belastingdienst en daarom het bestuursmodel te zullen veranderen. Zo zal de Belastingdienst straks via een directeur-generaal rechtstreeks onder het ministerie van Financiën vallen.
Ook de oppositie is kritisch over het besluit van Wiebes om na zijn eigen mislukte beleid de Belastingdienst onder curatele te stellen. Pieter Omtzigt (CDA):
"Het is heel bijzonder dat de staatssecretaris van belastingzaken de Belastingdienst onder curatele stelt, want wie is er nu eigenlijk verantwoordelijk voor die Belastingdienst? Dat is hij zelf. Als je zegt dat het onder curatele gesteld moet worden, dan zeg je eigenlijk dat je het zelf niet goed aan het aansturen was."
Farshad Bashir (SP):
"Het beeld dat ik krijg, is dat hij alles afschuift naar zijn ambtenaren. Dat is echt veel te makkelijk. Ik denk dat Wiebes het erg lastig gaat krijgen."
Behalve de onder curatele stelling, moet de Belastingdienst zichzelf ook een boete opleggen.  Dagblad Trouw legt uit:
"De boete is een zogeheten VUT-boete. Deze moet de Belastingdienst opleggen als een organisatie een vertrekregeling verandert in een soort vroegpensioen. Dat gebeurt als veel ouderen gebruik maken van een vertrekregeling zodat zij tot hun pensionering niet meer hoeven te werken. Dat is precies wat er onlangs bij de Belastingdienst gebeurde: van de 5200 tot 5800 mensen die vertrekken zijn er 1250 ambtenaren van 64 jaar en ouder. Hun vertrekpremie kan oplopen tot een jaarsalaris. De belastinginspecteur moet daarom de Belastingdienst een boete opleggen van 99 miljoen euro. Dat bedrag komt nog eens bovenop de kostenoverschrijding die er toch al was. Aan de andere kant ontvangt de Belastingdienst natuurlijk ook 99 miljoen, maar dat geld komt in een ander potje terecht."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.