40

Wietverbod Maastricht mogelijk niet langer gehandhaafd

Burgemeester Onno Hoes: Er zijn te weinig agenten die zich hier mee bezig kunnen houden

Het wordt binnenkort misschien weer mogelijk voor buitenlanders om coffeeshops in Maastricht te bezoeken. Dat laat burgemeester Onno Hoes weten. Het handhaven van het softdrugsbeleid waarbij drugstoeristen geweerd worden, blijkt moeilijk. Er zijn simpelweg te weinig agenten die zich er mee bezig kunnen houden.

Hoes liet donderdag in een gesprek met omroep L1 weten:

We hebben meer politiecapaciteit nodig. Officieel zijn we op het hoogste niveau in gesprek daarover met het Openbaar Ministerie en de politie, maar met alleen praten kom ik niet lang meer weg […] Het dilemma is dat de stad recht heeft op veiligheid op straat. Kan ik dat creëren door coffeeshops met rust te laten.

De overlast op straat is sinds 5 mei toegenomen. Vanaf die dag mogen coffeeshops geen wiet meer verkopen aan buitenlanders.

Onlangs viel de politie een aantal coffeeshops in Maastricht binnen, vanwege de verkoop van wiet aan buitenlanders. De coffeeshops zijn gesloten. De straatdealers vonden het optreden van de politie prachtig. Ze vierden dat de politie hun straatje schoon veegde door al joelend van coffeeshop naar coffeeshop te trekken. Dankbaar dat de verkoop van wiet aan buitenlanders weer op de zwarte markt kon plaatsvinden.

De burgemeester hoopt dat snel extra agenten ingezet kunnenw orden voor de aanpak van de criminele straatdealers. Sinds een aantal coffeeshops heeft besloten de regels te negeren en weer wiet aan buitenlanders te verkopen, zijn de straatdealers agressiever geworden. Hoes spreekt dan ook van een oorlog tussen straatdealers en coffeeshophouders.

Update 12.30

Minister Opstelten is om: Maastricht krijgt meer agenten. Dat liet hij weten voor aanvang van de ministerraad. Binnenkort gaat hij naar Maastricht om te overleggen met burgemeester Hoes.

De minister benadrukt dat drugstoerisme tegengegaan moet worden. “Als Hoes meer agenten wil, moet hij daarvoor met een concreet plan komen en dan spelen we er op in”, aldus Opstelten.

Eerder verscheen op Joop: Drugsdealers juichen voor politie na inval coffeeshop

Metro: Hoes: mogelijk regels niet meer handhaven

Geef een reactie

Laatste reacties (40)