35

‘Wij willen vrouwen’

Top Publieke Omroep doet oproep voor meer vrouwen in programma's als DWDD en Pauw & Witteman ... Groslijst met 'geschikte vrouwen' in de maak

De Publieke Omroep wil meer vrouwen in de beeldbepalende nieuws- en praatprogramma’s, zoals Pauw & Witteman, De Wereld Draait Door en het NOS Journaal. Daarom wordt een lijst opgesteld van vrouwen die door hun expertise, spreekvaardigheid en positie geschikt zijn en die zelf ook wel op tv willen verschijnen.

Op dit moment is slechts eenderde van degenen die spreken op de buis komen vrouw. Dat is te weinig. De Publieke Omroep moet volgens de prestatieovereenkomst met de overheid in de programma’s een afspiegeling van de samenleving zijn. Dat betekent dat op de drie publieke netten de helft van de gasten vrouw zou moeten zijn. Maar zover wil Shula Rijxman, bestuurder van de NPO, niet gaan. De bedoeling van de groslijst is het bewerkstelligen van ‘een merkbare verbetering’. 

Rijxman:

“Dus ik ben niet tevreden als volgend jaar in nieuws- en opinieprogramma’s 33,5 procent vrouw is, in plaats van de 33 van nu. Dan moet er meer gebeuren. Want zolang de experts, columnisten en anderen op tv voor het overgrote deel mannen zijn, laten we geen evenwichtig beeld van Nederland zien.”

Het opstellen van de lijst gebeurt in samenwerking met onder meer Women Inc., een organisatie die streeft naar meer vrouwen op belangrijke posities. De aanpak is afgekeken bij de BBC. Die ging eerder gericht op zoek naar vrouwen voor prominente programma’s. 

Vooral op het gebied van financiën, economie, technologie, innovatie en duurzaamheid, voeren mannen het woord. De redacties van de programma’s lukt het vaak niet om geschikte vrouwen op tijd te vinden. In de toekomst kunnen ze uit de groslijst hun eigen gasten selecteren. 

De redacties van diverse programma’s hebben hun medewerking al toegezegd, waaronder NOS Journlaa, De Wereld Draait Door, Nieuwsuur, EenVandaag, Altijd Wat en Debat op 2.

De discussie is overigens niet nieuw, getuige de video.

De Volkskrant: Top Publieke Omroep: meer vrouwen in programma’s

Geef een reactie

Laatste reacties (35)