38

‘Wij zijn geen barbaren’

Nederlanders voelen zich verantwoordelijk voor sloopgedrag Feyenoord-hooligans ... Geldinzamelingsacties gestart om schade aan eeuwenoude Romeinse fontein te vergoeden

Van een tientje tot honderd euro: veel Nederlanders voelen de behoefte geld te doneren aan de stad Rome. Uit solidariteit, of liefde voor de stad. Donderdag verwoestten enkele tientallen Feyenoord-hooligans de historische fontein van Bernini in het historisch centrum van de stad.

Zo’n vijftig gearresteerde vandalen zijn door snelrecht al veroordeeld tot celstraffen en hoge geldboetes, meldt NOS. Bij elkaar moeten zij honderdduizenden euro’s betalen. De fontein is volgens een expert ‘onuitwisbaar’ beschadigd, omdat er stukjes van de sculptuur zijn afgebroken. De hooligans sloegen bierflesjes tegen de fontein kapot en vervuilden het water met afval, rookbommen en urine. Winkeliers in de buurt van het Piazza di Spagna moesten hun winkels sluiten en leden volgens zeker drie miljoen euro omzetverlies.

Solidariteit
Er zijn veel Nederlanders die een signaal willen afgeven aan de Italianen.

Laat de bevolking van Rome zien dat wij Nederlanders ons gezamenlijk schamen voor dit gedrag en geef een donatie om de gemeente Rome deze vreselijke dag te laten vergeten en wij weer met opgeheven hoofd de eeuwige stad kunnen bezoeken.

Dit schrijft Elisabeth Bertrand op haar actiepagina ‘Scusa Roma’, waarmee zij geld wil inzamelen om de geleden schade te kunnen helpen herstellen. Sinds zij de actie startte heeft ze al meer dan 3,5 duizend euro opgehaald. Mensen maken bedragen tussen de 10 en 50 euro over, met uitschieters naar de 100. 

Ook de initiatiefnemers van Wij Zijn Romeinen wil een duit in het zakje doen en een Nederlandse donatie aan de burgemeester van Rome overhandigen. Sinds zondag is het mogelijk geld over te maken.

Romereis
Wie ook een sterke band met de Romeinen voelen, zijn de scholieren en docenten van de verschillende gymnasia in Nederland. Het Celeanum Gymnasium in Zwolle roept iedereen die maandag naar school komt op een euro mee te nemen, zodat zij tijdens de eerstvolgende Romereis 1000 euro kunnen overhandigen aan de stad.

Wij zijn niet verantwoordelijk voor de schade, maar we willen wel een gebaar maken uit solidariteit met de inwoners van Rome,” laat de school weten.

De berichten over de inzamelingsactie hebben inmiddels ook Rome bereikt. 

Geef een reactie

Laatste reacties (38)