91

Wijffels: Kabinet durft door PVV niet te vernieuwen

Topman ziet geen lang leven meer voor huidig kabinet ... CDA is onzichtbaar geworden door gedoogconstructie

Het kabinet kan geen cruciale zaken als de eurocrisis en het pensioenakkoord aanpakken vanwege de gedoogconstructie met de PVV. Dat zei topman Herman Wijffels zondag in Buitenhof. “Het debat wordt te oppervlakkig gevoerd. Door de binding met de PVV zit het kabinet opgesloten met een veel te conserverend beleid, waardoor opties die werkelijk bijdragen aan de toekomst achterwege blijven.”


Met die opties bedoelt Wijffels de ecologische vernieuwingsagenda en sociale vernieuwing.

Als er nou één ding is wat je moet doen bij een vergrijzende bevolking, dan is het wel een groot investeringsprogramma opzetten. Je hebt grote vernieuwingen nodig bij een steeds gemiddeld ouder wordende beroepsbevolking.

Wijffels vindt het huidige ‘principiële’ kabinetsbeleid ‘veel te defensief’, ‘te conserverend’ en ‘te weinig naar de toekomst manend’. Bovendien is door de gedoogconstructie het CDA onzichtbaar geworden volgens hem. Dat komt omdat telkens de steun van oppositiepartijen nodig is. “Vanuit het CDA is het een garantie om zo goed als onzichtbaar te worden en dat is wat er gebeurt”, zei Wijffels.

Bij deelname van het CDA aan het minderheidskabinet was Wijffels fel tegenstander vanwege de gedoogconstructie met de PVV. De afgelopen periode was voor hem een bewijs dat de constructie ook niet werkt.

Ik vraag me af hoe lang de situatie nog houdbaar is voor het CDA. Langs de kieslokalen is nu nog geen optie zoals veel partijleden zeggen. Maar met wat er nog in Europa te wachten staat, acht ik toch de kans dat het vroeg of laat springt.

In Buitenhof sprak Wijffels verder over de parasiterende financiële sector. Met een groep deskundigen en wetenschappers heeft hij zich verenigd in de Sustainable Finance Lab (USI). Een initiatief dat als doel heeft ideeën voor een daadwerkelijke verduurzaming van de financiële sector te ontwikkelen.

Wetenschappelijke artikelen schrijven is ook mooi, maar de wetenschap moet ook écht onderzoek doen. Er moet een stabiele en robuuste financiële sector komen die bijdraagt aan een economie die de mens dient zonder daarbij zijn leefmilieu uit te putten. Hiervoor zijn meer fundamentele veranderingen nodig dan wat nu op de maatschappelijke agenda staat.

USI start op 3 oktober met een serie discussieavonden in het Academiegebouw in Utrecht.
Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (91)