26

WikiLeaks-bron Manning onder onmenselijk omstandigheden vast

Amerikaanse soldaat Bradley Manning beschuldigd van lekken naar klokkenluiderssite wordt zonder proces vastgehouden in constante isolatie. Veel landen noemen dit marteling

Bradley Manning is nog lang niet veroordeeld. Toch zit de 22-jarige Amerikaanse soldaat, die wordt beschuldigd van het lekken van gevoelige informatie naar WikiLeaks, nu al maanden vast onder erbarmelijke omstandigheden. Vijf maanden zit Manning nu in de Quantico gevangenis in de Amerikaanse staat Vigrinia. Daarvoor zat hij twee maanden in Koeweit. Interviews met mensen die ingevoerd zijn in de omstandigheden waarin hij wordt vastgehouden, bevestigen dat deze wreed en onmenselijk zijn. Manning wordt geïsoleerd vastgehouden. Eén uur per dag mag hij zijn cel verlaten. Verder mag hij geen enkel contact met de buitenwereld hebben. In veel landen zou dit alleen al marteling worden genoemd. Dat schrijft de website Salon.com woensdag.

Salon.com heeft verschillende mensen gesproken die goed bekend zijn met het type omstandigheden waaronder Bradley Manning wordt vastgehouden, waaronder een woordvoerder van de gevangenis.

Hoewel hij zich tot nog toe als modelgevangene heeft gedragen, wordt Manning onderworpen aan het strengste regime dat gewoonlijk alleen is weggelegd voor de meest gevaarlijke misdadigers. Hij wordt in totale isolatie gehouden. Ook in zijn cel mag hij zich niet vrij bewegen. Hij mag geen lichamelijke oefeningen doen. Het ontbreekt hem aan basale dingen als een kussen en een laken. Het ene uurtje per dag dat hij uit zijn cel mag, mag hij geen nieuws en actualiteiten bekijken.

De langdurige isolatie heeft veel weg van een martelpraktijk die in de superbeveiligde gevangenis van Florence, in de Amerikaanse staat Colorado, is geperfectioneerd. Het doel is om de geest van de gevangene te breken. Zoals vele gevangenen die aan een dergelijke behandeling worden, krijgt Manning nu anti-depressiva toegediend om te voorkomen dat hij er helemaal aan onderdoor gaat.

In veel landen, waaronder de VS zelf, is een dergelijke behandeling van gevangenen veroordeeld als zijnde wreed en onmenselijk en zelfs als marteling bestempeld.

Toch wordt Manning op die manier vastgehouden, terwijl hij nog voor geen enkele misdaad is veroordeeld.

Lees meer op Salon.com: The inhumane conditions of Bradley Manning’s detention

Geef een reactie

Laatste reacties (26)