60

WikiLeaks: de Guantánamo-files

Amper bewijs tegen gevangenen … zeker 150 onschuldigen 'per vergissing' opgesloten … 200 gevaarlijke personen vrijgelaten … Tientallen gevangenen met psychische aandoeningen … Dragen Casio-horloge enige reden voor arrestatie … 14-jarige onder gevangenen

WikiLeaks heeft meer dan 700 vertrouwelijke Amerikaanse bestanden vrijgegeven met informatie over de bijna achthonderd personen die na 11 september 2001 in de beruchte terroristengevangenis Guantánamo Bay zijn vastgezet.

De Britse Daily Telegraph, een van de zeven kranten die vandaag wereldwijd verslag doen van de documenten, constateert dat er voor de door president Bush ontketende strijd tegen terrorisme een hoge prijs is betaald op het gebied van de menselijkheid. De gevangenis was al vanaf het begin omstreden omdat deze buiten de rechtsstaat om functioneert en gedetineerden niet volgens de gangbare regels worden berecht.

Van de 780 personen die uit tal van landen naar Guantánamo op Cuba werden afgevoerd zijn er volgens documenten van de Amerikanen zelf maar 220 gevaarlijke internationale terroristen. Een bijna even groot aantal, 150, betreft mensen die niets met terreur te maken hebben en per vergissing zijn opgepakt. In veel gevallen is er zelfs geen reden aangegeven voor het transport naar de beruchte gevangenis. Een aantal van hen werd opgepakt louter omdat ze een bepaald type Casio horloge droegen dat ook door Al-Qaida werd gebruikt als ontsteker voor tijdbommen.

Onder de gevangen is een 14-jarige jongen. Ook een zieke 89-jarige demente oude man uit een Afghaans dorpje belandde in het beruchte kamp. Na 10 jaar zitten er nog steeds 172 gevangenen vast.

Een ander horror-verhaal betreft dat van een Brit die door de Amerikanen werd aangetroffen in een gevangenis van de Taliban. Hij werd niet verdacht van terrorisme maar toch overgebracht naar Guantanamo en daar opgesloten omdat de Amerikanen wilden achterhalen hoe de verhoormethodes van de Taliban werken.

In de documenten staan ook ‘bekentenissen’ die de gevangenen hebben afgelegd na langdurige verhoren. Zo verklaarde Sheikh Mohammed, een Al-Qaida commandant, dat zijn organisatie een atoombom in Europa heeft verborgen die afgaat op het moment dat Al-Qaida leider Osama bin Laden wordt gearresteerd of gedood.

Daily Telegraph: WikiLeaks: Guantanamo Bay terrorist secrets revealed

The Guardian: Guantánamo Bay files – live coverage

Geef een reactie

Laatste reacties (60)