Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

WikiLeaks lekt weer diplomatieke e-mails

  •  
05-07-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Syriefiles.jpg
Syrië-files onthullen dat het Westen en Westerse bedrijven twee verschillende maskers dragen
WikiLeaks heeft vandaag de Syrië-files vrijgegeven. De meer dan twee miljoen diplomatieke e-mails laten zien hoe de Syrische overheid de touwtjes in handen houdt en de eigen economie draaiende houdt. Volgens WikiLeaks onthullen de e-mails ook hoe het Westen en Westerse bedrijven ‘het ene zeggen en het andere doen’.
De e-mails zijn afkomstig van politieke figuren, ministeries en aanverwante bedrijven die tussen augustus 2006 en maart 2012 verstuurd zijn. WikiLeaks werkt samen met enkele grote nieuwsorganisatie als de Duitse zender ARD en de Spaanse nieuwswebsite Publico.es en persbureau AP om uit de brei aan informatie nieuwswaardige conclusies te trekken.
Volgens Assange zullen de komende twee maanden nieuwe feiten aan het licht komen die ‘beschamend zijn voor Syrië’:
Maar ook voor de tegenstanders van Syrië. Ze helpen ons niet zozeer een bepaalde partij te bekritiseren, maar wel om hun belangen, gedachten en daden te begrijpen. Alleen met wederzijds begrip is het conflict op te lossen, zo hopen wij.”
De ruim 2,4 miljoen e-mails komen van 680 verschillende domeinen. In 400.000 e-mails wordt in het Arabisch gesproken. Bijna 70.000 zijn in het Russisch. De meeste e-mails zijn ontvangen mailtjes. WikiLeaks telde bijna 700.000 verzonden e-mails.
NRC: WikiLeaks publiceert ‘Syrië-files’ met miljoenen diplomatieke e-mails Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.