Laatste update 10 oktober 2016, 16:59
5

Wil je hulp aan Haïti bieden? Dit is hoe dat kan

De orkaan Matthew heeft immens veel schade aangericht in Haiti. Het is de zwaarste storm in vijftig jaar. De natuurramp heeft voor meer dan achthonderd doden gezorgd en 61.500 mensen zijn dakloos, bovenop degenen die dat al waren door de aardbeving in 2010. Voor de mensen die iets van hulp willen bieden, hieronder een lijstje met wat je kan doen.

Hulpverleners kunnen het precieze aantal doden moeilijk inschatten omdat alle mogelijke communicatiemogelijkheden verbroken zijn. Hulporganisaties en individuen werken samen om eerste hulp aan te bieden.

Wel moet er goed rekening worden gehouden met het wantrouwen dat mensen naar de organisaties uit het Westen hebben. Na de chaos die de aardbeving veroorzaakt heeft, zijn er nog steeds 1,3 miljoen mensen thuis- en dakloos en heerst er ongelooflijk veel armoede, onder andere door de koloniale geschiedenis en de betalingen die het land nog steeds aan Frankrijk in de 21e eeuw heeft moeten doen voor haar vrijheid.

Ook is recentelijk bekend geworden dat de 13 miljard dollar die het land ontvangen heeft een hoop aan de strijkstok is blijven hangen. Een van de schuldigen is het Rode Kruis dat met een half miljard maar zes huizen gebouwd heeft.

Desalniettemin moet er in deze noodsituatie gekeken worden naar hoe vooral de vrijwilligers op de grond het beste ondersteund kunnen worden.

Haitiaanse organisaties

Help

Foundation Aquin Solidarite

Hope for Haiti

Internationale organisaties

Oxfam Novib

Global Giving

Care

Leger des Heils

Red de Kinderen

Boeren

Geef een reactie

Laatste reacties (5)