451

Wilders bang voor SP

UPDATE: Na de moslims volgens PVV-leider ook SP grote bedreiging voor Nederland ... Frits Wester is kritiek op mediahouding jegens Wilders moe ... SP-leider Roemer ziet commentaar Wilders als een groot compliment

PVV-leider Geert Wilders heeft in een interview met Frits Westers flink uitgehaald naar de SP. De partij zou een wolf in schaapskleren zijn. Een samenwerking tussen de SP en de PvdA noemt hij zelfs ‘een rampscenario’.


Wilders roemt Roemer en noemt hem een sympathieke man, maar kaart een aantal punten aan, waar ‘zijn broek van afzakt’.

Zo is de SP altijd al voor een generaal pardon geweest, stelt Wilders. Ze willen meer asielzoekers en meer immigranten. In het partijprogramma staat echter: “Asielzoekers die niet als vluchteling worden erkend moeten terugkeren.”

Wilders verwijt de Socialistische Partij ook voor een federaal Europa te zijn. Dit terwijl de SP zich de afgelopen jaren fel tegen onder meer een Europees Grondwet heeft uitgesproken. Ook vindt de PVV-voorman dat criminelen het met de SP makkelijker krijgen, omdat de partij tegen de invoering van minimumstraffen is. Een opmerkelijke uitspraak, omdat de Raad van State het kabinet dinsdag nog adviseert géén minimumstraffen in te voeren. De invoering hiervan zou zorgen voor een substantiële verstoring van het evenwicht tussen wetgever en rechter. Dat Wilders zelf graag voor rechter speelt, wisten we al. Tot slot willen de socialisten de hypotheekrenteaftrek aanpakken. De PVV-voorman wil juist dat deze exact blijft zoals hij is: er mag níet aan gemorreld worden. Ook niet als het in totaal afgetrokken bedrag een jaarsalaris van Henk en Ingrid bedraagt

Update 22.00 uur

Uit onderzoek van Ipsos Synovate blijkt dat bijna één op de vijf PVV-kiezers overweegt op de SP te stemmen. Ook krijgt SP-leider Emile Roemer een hoger rapportcijfer dan Geert Wilders. Roemer krijgt een 6,8 en Wilders een 6,5.

Roemer ziet het commentaar van Wilders op zijn partij als een mooi compliment.

De PVV heeft op sociaal economische terrein stevige woorden geuit, maar op dat front nauwelijks iets bereikt”, aldus Roemer. “Je moet water bij de wijn doen, maar die wijn moet wel te drinken blijven.

De SP en de VVD zijn nu de grootste partijen. Eerder liet Roemer in een interview in Trouw weten niet uit te sluiten samen met de VVD te regeren. Daarover zei Roemer in Nieuwsuur:

“Je weet nooit hoe het in de politiek gaat, daarom moet je nooit iets uitsluiten, maar ideologisch staan wij natuurlijk te ver af van de VVD.” De SP-leider ziet zich eerder afstevenen op een centrum-links kabinet.

Politiek verslaggever Frits Wester die Wilders mocht interviewen kreeg kritiek vanuit de linkse achterban dat hij te weinig kritisch was tijdens het interview. Dat stoot de journalist tegen de borst. “Het is nooit goed”, zegt hij in het commentaar op de website van RTL-Nieuws. Vorige week werd hij door de ‘rechtse’ kant verweten aan PVV-bashing te doen toen RTL-Nieuws berichtte over het feit dat Wilders opvallend stil was na een aantal roerige gebeurtenissen.

In zijn commentaar op de website van RTL-nieuws schrijft Wester:

Waar het mij in dit soort interviews vooral om gaat is de vraag wat willen die politici nou zelf. Hoe kijken zij tegen de problemen aan en met welke oplossingen komen ze. Daarna kan iedereen zelf de conclusie trekken om het daar wel of niet mee eens te zijn. En mijn rol daarbij: kritisch als het moet, maar niet kritisch om alleen maar kritisch te zijn. Het gaat in dit soort gesprekken ten slotte om de mening van de politicus en niet om die van mij.”

Geef een reactie

Laatste reacties (451)