13

‘Wilders en Le Pen blazen lancering campagne af vanwege racistische uitspraken’

Vrij Nederland reconstrueert: rellen rond onder andere 'minder, minder'-uitspraak van Wilders reden voor afgelasting

Gezamenlijk hebben PVV-leider Geert Wilders en de Franse politica Marine le Pen (Front National) de lancering van hun rechtse anti-Europa verkiezingscampagne vorige maand afgeblazen. Reden hiervoor is alle ophef die rondom een aantal politici uit het rechtse blok was ontstaan vanwege onder meer racistische uitspraken. Uitspraken van bijvoorbeeld oud-FPÖ-lijsttrekker Mölzer.


Vrij Nederland hield een onderzoek waarbij tientallen betrokkenen in binnen- en buitenland werden gesproken. Op basis hiervan maakt het een reconstructie van het ontstaan van de rechts-radicale coalitie. Uit deze reconstructie blijkt ook dat Le Pen en Wilders vorige maand besloten de lancering van de campagne af te blazen. Dat meldt Nu.nl.

Reden hiervoor zouden de rellen rond politici van het rechts-radicale bondgenootschap zijn. Neem nu Andreas Mölzer van de Oostenrijkse vrienden van Wilders, FPÖ. Hij noemde de EU onlangs een ‘negerconglomeraat’ en vergeleek het orgaan met het Derde Rijk. Na alle kritiek besloot Mölzer uiteindelijk af te stappen.

Maar ook de uitspraken van Wilders zelf zouden een reden zijn geweest voor het afblazen van de lancering. De Europese vrienden van Wilders zijn het niet per se oneens met de PVV-leider, maar omdat de uitspraken toch de nodige stof deden opwaaien, leek het Le Pen beter om de lancering niet door te zetten. Voorzitter Gerolf Annemans van Vlaams Belang laat weten: “Door al die zaken hebben we toch maar besloten daarvan af te zien. Je moet niet in de gracht terechtkomen.”

Lees ook op Joop: Het gevaar voor rechts in Europa heet niet Wilders, maar Mölzer en Lijsttrekker FPÖ weg na racistische uitspraken

Nu.nl: Wilders en Le Pen blazen lancering campagne af’

Geef een reactie

Laatste reacties (13)