Laatste update 09:29
324

‘Wilders krijgt te weinig weerwoord’

Hans Spekman ziet de democratie en rechtsstaat bedreigd worden: schreeuwers bepalen de toon en intimidaties het gedrag

De PvdA bestaat vandaag 70 jaar. Ter gelegenheid daarvan sprak NRC met partijvoorzitter Spekman. Het interview gaat natuurlijk over de belabberde relatie tussen kiezer en partij. De traditionele aanhang van de partij is – grotendeels dankzij de sociaaldemocraten – opgestuwd in de vaart der volkeren maar heeft zich nu van hen afgekeerd. Spekman somt op: de gezondheidszorg is toegankelijk geworden, er kan door iedereen – ongeacht afkomst gestudeerd worden en er is de verzorgingsstaat om te voorkomen dat wie pech heeft in het leven aan de bedelstaf geraakt. Probleem is natuurlijk wel dat veel kiezers menen dat de PvdA ook op deze drie punten slecht hun belangen vertegenwoordigt.

Spekman slaat zich door het interview als een keeper met groene zeep aan zijn handen. Ondanks zijn dappere verdedigingen belandt de bal steeds in eigen doel. Hij stelt bijvoorbeeld dat de PvdA de verzorgingsstaat wil verdedigen want die wordt bedreigd door een tsunami aan zzp’ers.

“Als het zo doorgaat stopt de sociale zekerheid in 2030. Veel zzp’ers hebben geen maatregelen getroffen voor ziekte en oude dag. Ze hebben geen keuze, want veel worden uitgeknepen door hun opdrachtgever. (…) Zzp en flex is wat de hypotheekrenteaftrek vijftien jaar geleden was: een taboe. Bijna niemand durft z’n vingers eraan te branden.”

Pijnlijk is natuurlijk dat het kabinet, waar de PvdA deel van uit maakt, de zzp-problematiek doorschuift naar een volgende coalitie. Want: “Soms lopen de meningen vreselijk uiteen.” Oud-senator Van den Berg stelt in het jubileumboek dat de partij juist ten onder gaat aan de samenwerking met de historische aartsrivaal VVD. Spekman: “Breken met de VVD is geen doel op zich.”

De partijvoorzitter spreekt zich fel uit over Wilders, die steeds radicalere taal gaat uitslaan. “Wilders dendert over al die mensen heen die hunkeren naar saamhorigheid. En er wordt ook te weinig weerwoord gegeven.” Hij doelt op de onheilspellende waarschuwing van Wilders dat er in Nederland een opstand zal uitbreken als hij na de volgende verkiezingen zijn zin niet krijgt. De PVV-leider wil andere partijen zo dwingen met hem samen te werken, ook al zien hun kiezers dat helemaal niet zitten.

Spekman beschrijft de sfeer van intimidatie en geweld waarin het politieke debat nu plaatsvindt. Lokale politici en hun kinderen worden bedreigd, mensen die een barmhartige, inclusieve samenleving voorstaan worden tijdens bijeenkomst overschreeuwd. Terwijl de ideeën van Wilders maar door een minderheid van de bevolking worden gesteund. De oproep tot revolte was een volgende stap in het proces van radicalisering waar niemand weerwoord op geeft:
“Ik reken ons dat allemaal aan, inclusief de journalistiek. Die laat ook dingen lopen. We hebben veel te nuchter gereageerd op die woorden van ‘revolte’. De geest moet terug in de fles, en daar heeft Wilders een rol in. Hij kan niet elke keer naar het plafond blijven kijken. Hij neemt nooit woorden terug, maar dat zou voor hem pleiten als hij dat eens wél zou doen.”

Zonder het te beseffen stipt hij daarmee zelf de grote aantrekkingskracht van Wilders op de laag opgeleide kiezer aan: Wilders neemt zijn woorden nooit terug. Althans, dat is het imago. En daar zou de PvdA wat van kunnen leren.

NRC: ‘Er heeft altijd twijfel bestaan over de PvdA’

Geef een reactie

Laatste reacties (324)