543

‘Wilders prototype van de hedendaagse fascist’

Cultuurfilosoof Rob Riemen: 'Partijen die met hem samenwerken zijn medeplichtig'

Morgen valt bij alle Kamerleden en bewindslieden het boek De eeuwige terugkeer van het fascisme in de bus, geschreven door cultuurfilosoof Rob Riemen. Dat meldt Nieuwsuur dinsdagavond. In het boek concludeert Riemen dat Geert Wilders een fascistische beweging leidt en dat de partij een logisch gevolg is van een nihilistische maatschappij waar alle Nederlanders verantwoordelijk voor zijn. Het boek wil de samenleving een spiegel voorhouden.


Riemen

Geert Wilders en zijn beweging zijn het prototype van hedendaags fascisme. En daarmee zijn zij niets anders dan de logische politieke consequentie van een maatschappij waar wij allen verantwoordelijk voor zijn. Dit hedendaags fascisme is opnieuw het gevolg van politieke partijen die hun eigen gedachtegoed verloochenen, intellectuelen die een gemakzuchtig nihilisme cultiveren, universiteiten die deze naam niet waardig zijn, de geldzucht van de zakenwereld en de massamedia die liever de buikspreker ván dan een kritische spiegel vóór het volk zijn. Dit zijn de gecorrumpeerde elites die de geestelijke leegte cultiveren waarin het fascisme weer groot kan worden.

Rob Riemen is essayist en oprichter-directeur van het Nexus Instituut in Tilburg. In Nieuwsuur gaat hij in debat met historicus en oud-Kamerlid voor de VVD Arend Jan Boekestein.

Geef een reactie

Laatste reacties (543)