309

Wilders: Referendum voor terugkeer gulden

Wat de terugkeer naar de gulden kost, houdt Wilders nog geheim

PVV-leider Wilders heeft de uitkomsten van zijn guldenonderzoek al binnen. De uitkomst is volgens hem rooskleurig. Terugkeren naar de gulden is goedkoper dan doorgaan met de euro. Wilders wil het Nederlandse volk in een referendum laten beslissen of de transmissie echt moet plaatsvinden. Daartoe roept hij op, voordat hij de echte cijfers van het onderzoek kenbaar wil maken.

De meest essentiële informatie van het onderzoek, uitgevoerd door onderzoeksbureau LSR, houdt hij nog geheim tot maandag. Zo wil Wilders nog niet zeggen wat de echte kosten zijn voor de terugkeer naar de gulden.

Wilders wil voorlopig alleen de nadelige feiten van de euro publiceren. Volgens het onderzoek gaat deelname aan de euro minstens 127 miljard kosten. Wat de transmissie terug naar de gulden kost, houdt hij nog geheim, maar wel zegt hij dat dit verlies volgens het onderzoek binnen twee jaar wordt terugverdiend.

In de Telegraaf zegt Wilders dat Nederlanders er 800 euro per jaar voordeel van zullen hebben. Het nadeel zou per persoon neerkomen op een bedrag van 2700 euro per jaar wat zou komen door minder economische groei en ondermaatse consumptie door de eurocrisis.

Maandag praat Rutte met de ministers in het Catshuis over hoe de extra 16 miljard bezuinigd moet worden. Het lijkt erop dat Wilders met zijn onderzoek druk wil zetten op die onderhandelingen. Hij vindt dat de uitkomsten van het onderzoek aanleiding moet zijn voor een referendum.

Laat de Nederlandse burgers kiezen of ze die prachtige gulden terugwillen in plaats van doormodderen met de euro”, aldus Wilders.

NRC: Wilders: herinvoeren gulden voordeliger dan handhaven euro

cc-foto: Sandien
Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (309)