65

Wilders smoort kritiek op Moskou

PVV-leider schikt zich naar Poetin-vriendelijke partijlijn Front National ... Telegraaf heeft interne partijmails te pakken en die tonen wederom ruzie

Naar buiten toe zwijgt iedereen officieel als het graf maar binnen de PVV gaat Wilders als een wilde tekeer, zo blijkt uit interne mails die de Telegraaf in bezit heeft. De PVV-leider wil niet dat er openlijk kritiek wordt geuit op Moskou omdat daarmee zijn Franse vriendin Marine Le Pen in de wielen wordt gereden.

FN-leider Marine Le Pen huldigt het standpunt dat ‘Brussel’ overal de schuld van is – naast ‘de buitenlanders’ natuurlijk – en dat geldt ook voor de situatie in de Oekraïne waar Rusland landjepik pleegt. PVV-Kamerlid De Roon, de man die ooit suggereerde ‘relschoppers’ een knieschot te geven, was van die nieuwe lijn nog niet op de hoogte en deed in een Kamerdebat over de situatie in de Krim het voorstel om Moskou hard aan te pakken door de wapenleveranties aan Rusland “op te schorten en misschien wel af te blazen”.

PVV-leider Wilders ontstak in woede over die suggestie. Hij wil van geen ‘harde aanpak’ van de Russen weten. “Dit is echt veel te kritisch over Rusland. Is ook niet zo in de fractie besproken. Waarom weet ik hier niks van??” mailde hij aan enkele PVV’ers. In een volgende debat over de kwestie sprak De Roon met geen woord meer over het aanpakken van Moskou en stelde hij dat Nederland zich neer moet leggen bij ‘de feiten op de grond’.

Het smoren van de kritiek zou ingegeven zijn door de samenwerking van de PVV met het Franse Front National van Le Pen dat warme vriendschapsbanden onderhoudt met de partij van Poetin. De Telegraaf becommentarieert:

De samenwerking die de PVV intussen met het Front probeert te sluiten, lijkt tot nu toe vooral moeilijkheden op te leveren. Wilders werd dit weekeinde in de verdediging gedrukt, toen Europarlementariër Jean-Marie Le Pen in een verwijzing naar de vernietigingskampen van de Tweede Wereldoorlog zei dat ’de oven’ klaarstond voor twee Franse zangers die het waagden kritiek op hem te hebben.

De Roon ontkent overigens tegenover De Telegraaf dat hij zijn standpunt heeft gewijzigd. Volgens hem heeft Wilders zich juist aan zijn visie aangepast.

foto: Wilders twitterde eerder dit jaar trots dat hij te zien was op RT, de Russische zender die gespecialiseerd is in Poetin-propaganda.

Geef een reactie

Laatste reacties (65)