289

Wilders, wanneer gaat u mijn ouders ophalen?

Burgemeester Aboutaleb daagt Geert Wilders uit om zijn 'minder Marokkanen' uitspraak toe te lichten. 'Wat is uw plan? We hebben recht dat plan te kennen'

In het VPRO tv-programma Zomergasten roept burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb zondag Geert Wilders op zijn achterliggende plan, van de minder Marokkanen uitspraak, toe te lichten of om zijn excuses aan te bieden

In het tv-programma Zomergasten reageert burgemeester Aboutaleb voor het eerst op de uitspraak, die PVV-leider Geert Wilders in maart dit jaar deed. Hij zei toen op de uitslagavond van de verkiezingen:

En de derde vraag is, en ik mag het eigenlijk niet zeggen, want er wordt aangifte tegen je gedaan. En misschien zijn er zelfs D66-officieren die ons een proces aandoen. Maar de vrijheid van meningsuiting is een groot goed. We hebben niets gezegd wat niet mag, niets gezegd wat niet klopt. Dus ik vraag aan jullie: willen jullie in deze stad en in Nederland meer of minder Marokkanen?

Hierna scandeerde het aanwezige publiek: ‘Minder, minder, minder’. Wilders vervolgde zijn toespraak met: ‘Dan gaan we dat regelen.’
Vader 

Aboutaleb liet weten diep geraakt te zijn door de uitspraak, en hij niet alleen maar ook zijn ouders. Zijn vader vreest dat Wilders hem uiteindelijk thuis komt ophalen om hem weer terug te sturen naar Marokko. Ook doet het hem pijn dat er ‘minder van hen in Nederland mag zijn’. Aboutaleb heeft zijn vader verzekerd dat de Nederlandse samenleving zoiets nooit zal toestaan dat Marokkanen Nederland worden uitgezet.

Aboutaleb roept Wilders dan ook op zijn minder Marokkanen oproep toe te lichten:

‘Mijnheer Wilders, wanneer gaat u mijn ouders ophalen? U gaat dat regelen. Wat is uw plan? We hebben recht dat plan te kennen.

Aboutaleb zei verder dat hij lang heeft gezwegen over de oproep van Wilders. Hij wilde geen aangifte doen, niet als burgemeester en evenmin als privépersoon.

Steunbetuigingen op Twitter
Ondertussen stromen op Twitter de reacties op de uitspraken van Aboutaleb binnen.

Geef een reactie

Laatste reacties (289)