Laatste update 10:50
118

Wilders weer voor de rechter, advocaat eist stopzetting proces

Vrijdag is de derde zitting in de zaak tegen Geert Wilders. De PVV-leider staat terecht omdat hij bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen zijn toeschouwers vroeg of ze meer of minder Marokkanen wilden. Nadat zij ‘minder, minder’ scandeerden besloot hij met ‘dan gaan we dat regelen’.

De zaak wordt vrijdag nog niet inhoudelijk behandeld. Geert-Jan Knoops, Wilders’ raadsman, zal voor onmiddellijke stopzetting van het proces pleiten. Volgens hem is het OM in de zaak niet bevoegd, of niet-ontvankelijk, omdat het zich niet aan de regels zou hebben gehouden. Knoops zou zijn ‘preliminair verweer’ eigenlijk in mei houden, maar kwam toen, net als Geert Wilders zelf, niet opdagen. Hij meende te weinig voorbereidingstijd te hebben gehad.

De rechter zal vandaag nog geen beslissing nemen over het al dan niet doorgaan van het proces. Als het proces wel gewoon doorgaat dan begint de inhoudelijke behandeling eind oktober. Daar zullen 9 dagen voor worden ingeboekt.

Zeker 56 mensen die zich slachtoffer voelen van Geert Wilders hebben zich in het proces gemeld als slachtoffer, en 5 organisaties. Namens hen eist advocaat Goran Sluiter 500 euro smartengeld per persoon, of rectificatie. Vooral het “dan zullen we dat regelen” van Wilders stuit hen tegen de borst. Ze zijn gekwetst en voelen zich minderwaardig behandeld en maken zich zorgen over de toekomst van Nederland. Sluiter vertegenwoordigt ook het Landelijk Beraad Marokkanen en de belangenvereniging Emcemo (Euro-Mediterraan Centrum Migratie & Ontwikkeling). Namens hen zal Sluiter rectificatie eisen.

In de tenlastelegging van het Openbaar Ministerie staat dat Wilders heeft aangezet tot haat en discriminatie. Hij heeft zich volgens het OM ‘opzettelijk beledigend uitgelaten’ en moedwillig aangezet tot haat tegen en/of discriminatie van mensen wegens hun afkomst. Voor dergelijke vergrijpen is de maximale straf twee jaar cel.

Het proces is vanaf 09.20 live te volgen bij de NOS

Geef een reactie

Laatste reacties (118)