267

Wilders wil Leers lozen

Update: [Video] Volkskrant hoofdredacteur Philippe Remarque in DWDD: verhaal klopt 100%... Premier Rutte ontkent in officiële brief... Wilders ontkent via Twitter... Volkskrant: PVV-leider eist hoofd minister immigratie in ruil voor steun pijnlijke bezuinigingen

PVV-leider Geert Wilders wil dat Gerd Leers wordt ontslagen als minister voor Immigratie, Integratie en Asiel. Met dat politieke spektakel moet de aandacht worden afgeleid van de pijnlijke bezuinigingen waar de PVV in het Catshuis-overleg mee instemt. Dat meldt de Volkskrant op basis van anonieme Haagse bronnen. Wilders ontkent.

Update 20.00:
Premier Rutte heeft in een officiële reactie op verzoek van D66 laten weten dat het verhaal van de Volkskrant niet klopt. “Noch in het Catshuis, noch in een andere setting buiten het Catshuis is de positie van minister Leers onderwerp geweest van gesprek”, aldus de premier.

In De Wereld Draait Door zijn Volkskrant-hoofdredacteur Philippe Remarque en Volkskrant-journalist Frénk van der Linden te gast. Remarque zegt volledig achter het artikel te staan en zeker te weten dat het verhaal klopt. Hij vindt het niet vreemd dat premier Rutte, minister Verhagen en Geert Wilders het verhaal afdoen als ‘onwaar’. ‘Dit komt zo ontzettend slecht uit dat je niet anders kunt dan het ontkennen”, aldus Remarque.

Van der Linden speelt spindoctor en komt met een interessante theorie: volgens hem is het verhaal door het CDA de wereld in geholpen om de ministerpost van Leers te verzekeren, nu hij keer op keer slecht functioneert.

Update 11.30

GroenLinks en de PvdA willen een debat over de Leers-kwestie. PvdA-Kamerlid Martijn van Dam twitterde vanochtend dat hij een debat over de kwestie heeft aangevraagd. De positie van Leers is volgens hem verzwakt: ‘Maar nieuws Volkskrant doet daar een flinke schep bovenop’, vindt hii. Later op de ochtend sloot Tofik Dibi zich bij Van Dam aan.’Bungel, Bungel #Leers #Vogelaar’, twitterde Dibi.

Volkskrant chef Raoul du Pré van de Haagse redactie meent dat de geruchten voor 100 procent kloppen.

Du Pré: “De betrokkenen kunnen ook niet anders dan het bericht ontkennen. Als het bericht wordt bevestigd, dan betekent dat het einde van Gerd Leers. Ook de harde ontkenning van Wilders viel te verwachten; hij heeft nu niet gekregen waar hij op hoopte.

Update 07:33

Wilders reageert als door een wesp gestoken en twittert:

Opening Volkskrant over Leers is canard van het jaar. Er is geen seconde door wie dan ook over positie Leers gesproken

Het is opmerkelijk dat de PVV-leider zich gedwongen ziet de afgesproken media-stilte rond het geheime Catshuisoverleg te doorbreken. Het is voor het eerst dat hij over de inhoud van de besprekingen twittert.

Eerder

De positie van minister Leers is al langer wankel. Wilders ruikt nu zijn kans hem te offeren. Het dreigende ontslag is een nieuwe afleidingsmanoeuvre van de PVV-leider die in het Catshuis naar verluidt weinig resultaat boekt bij het beschermen van stokpaardjes als sociale zekerheid en woningmarkt. Onder PVV-kiezers heerst grote weerstand tegen de aangekondigde bezuinigingen.

De Volkskrant schrijft:

Bronnen in de gedoogcoalitie bevestigen dat de positie van Leers maandag al ‘onder druk’ stond en dat hij zich ‘in de gevarenzone’ bevond. Wilders zou maandagavond tegenover premier Rutte (VVD) en vicepremier Verhagen (CDA) hebben geopperd Leers weg te sturen en zijn portefeuille onder te brengen bij minister Opstelten (VVD) van Veiligheid en Justitie, of bij diens staatssecretaris Teeven (VVD). 

Aanvankelijk waren CDA en VVD mordicus tegen de eis van Wilders maar het stuntelige optreden van Leers tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer zaaide twijfel. Leers verbaasde vriend en vijand door zijn eigen uitspraken in de kwestie Mauro te herhalen en die vervolgens meteen te ontkennen. De PVV wil dat Mauro uitgezet wordt naar Angola. De jongen moet een symbool zijn voor de harde lijn die Wilders aan zijn kiezers heeft beloofd. Leers daarentegen heeft te maken met zijn eigen partij CDA die nog hecht aan menselijkheid. Leers en Wilders botsen met enige regelmaat over kwesties.

NRC-recensent Hans Beerekamp stelt in een reactie op Twitter dat de oppositie een kans gemist heeft:

Geestig: oppositie had die motie van wantrouwen tegen Leers dus toch moeten indienen. Had coalitie in grote verlegenheid gebracht…

cc-foto: Minister-president

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (267)