48

WK 2014: Indianen in elkaar gemept

Braziliaanse politie hakt in op betogers ... Indianen moeten wijken voor parkeerplaats

In 2014 wordt in Brazilië het WK voetbal gehouden en zoals vaker met dit soort mega-evenementen zijn de zwaksten in de samenleving de dupe. In dit geval indianen die hun toevlucht zochten in een leegstaand museum. De autoriteiten willen dat gebouw met de grond gelijk maken om er een parkeerplaats te maken.


Het oude museum was jarenlang een pleisterplaats voor indianen die uit de jungle tijdelijk naar Rio de Janeiro komen voor onderwijs, ambulante handel of medische verzorging. De bewoners waren al overeengekomen dat ze het gebouw zouden verlaten in ruil voor een andere plek in Rio de Janeiro. De verhuizing was aan de gang toen vrijdag plots een mobiele eenheid van de politie in actie kwam. Een oude man met hoofdtooi werd tegen de grond gewerkt, tegen anderen – waaronder ook journalisten (zie video 1:32) – werd pepperspray gebruikt.

Het museum ligt vlakbij het Maracana stadion, waar onder meer de opening en finale van het WK 2014 plaatsvindt. Het museum werd in de 19e eeuw aan de overheid geschonken door een rijke Braziliaan om er een onderzoekscentrum voor indiaanse culturen te vestigen. Het werd in 1977 gesloten en sinds tien jaar gebruikt door indianen als verblijfplaats. Een woordvoerder van een mensenrechtenorganisatie noemt het gewelddadige politieoptreden ‘onnodig machtsvertoon’.

Huffington Post: Rio De Janeiro Police Force Indigenous People Out Of Museum Near World Cup Stadium

Geef een reactie

Laatste reacties (48)