65

Woede in Israël over wet die ‘alleen voor joden’-buurten legaliseert

De Israëlische president Reuven Rivlin heeft in een zeldzame daad van protest zijn bezwaren duidelijk gemaakt tegen een zeer omstreden en discriminerend wetsvoorstel dat het land uitroept tot ‘het nationale thuis van het joodse volk’ en het mogelijk maakt om buurten ‘alleen voor joden’ te verklaren. Rivlin constateert dat de wet discriminerend is.

Rivlin maakt bezwaar tegen het onderdeel van de wet dat de staat een gemeenschap, die bestaat uit mensen van hetzelfde geloof of nationaliteit, het recht geeft een ‘exclusieve’ gemeenschap te blijven en anderen te weren. In een ongebruikelijke brief met bezwaren zet Rivlin zijn zorgen uiteen: “Het brede karakter van dit artikel, dat geen balans kent, kan het joodse volk en joden over de hele wereld en in Israël beschadigen en door onze vijanden als wapen gebruikt worden. (…) Kijk naar de Israëlische samenleving en vraag af: zijn we in naam van de zionistische visie bereid om discriminatie te steunen en mannen en vrouwen uit te sluiten op basis van hun etnische afkomst?”

Een ander aspect is dat de status van het Arabisch van “officiële” voertaal wordt veranderd in “speciale”. Daarnaast gaan joodse religieuze vonnissen als jurisprudentie gelden in gevallen waar er geen precedenten zijn in de Israëlische wet.

Om de wet aan te nemen is in de Knesset een meerderheid van 61 stemmen nodig. Als dat gebeurt heeft de wet een status die gelijk is aan een grondwet en daardoor lastig terug te draaien valt. Om de wet aangenomen te krijgen mogen parlementariërs tot het reces volgende week niet afwezig zijn.

De linkse oppositie is laaiend over het wetsvoorstel dat racistisch wordt genoemd en volgens hen alleen dient om de positie van premier Netanyahu, die regeert met steun van ultrarechtse partijen, te versterken. In commentaren wordt gesteld dat Israël zionisme inruilt voor fascisme.

Er wonen 6,4 miljoen joden in Israël, ofwel 75 procent van de bevolking. 21 procent van de Israeliërs, 1,8 miljoen, is arabisch. 4 procent is niet-arabisch christen, heeft een andere religie of geen.

Geef een reactie

Laatste reacties (65)