Laatste update 14:16
17

Woede over hoogste Franse onderscheiding voor Saoedische prins

De Franse president Hollande heeft ’s lands hoogste onderscheiding, de Legion d’Honneur, uitgereikt aan Saoedische kroonprins Mohammed bin Nayef. De uitreiking zorgde voor de nodige commotie, gezien de vele mensenrechtenschendingen door het Saoedische bewind.

Nayef ontving de onderscheiding wegens ‘zijn optreden in de strijd tegen terrorisme en extremisme’, zo meldde Saoedisch persbureau SPA. Het nieuws van de onderscheiding maakte nogal wat los op de sociale media, bij tegenstanders van de doodstraf en voorvechters van vrouwen- en LHBT-rechten.

De Franse regering deed zelf geen enkele uitspraak over het bezoek van de prins, afgelopen vrijdag, noch over de onderscheiding. Volgens een ingewijde is de onderscheiding van Nayef echter een standaard protocol geweest, gangbaar bij hoog buitenlands bezoek. Later gaf Jean-Marc Ayrault, de Franse minister van Buitenlandse Zaken, desgevraagd toch nog antwoord op vragen van het Franse Inter Radio over de uitreiking.

Het is een diplomatieke traditie, ik kan je nog veel meer voorbeelden geven van mensen die de Legion d’Honneur hebben ontvangen.

Volgens Ayrault, die zei niks te begrijpen van de ophef, was er dan ook helemaal ‘niets groots’ aan de onderscheiding.

Belangrijke bondgenoten
Nayef, behalve kroonprins ook minister van Binnenlandse Zaken, wordt door westerse overheden beschouwd als een belangrijke bondgenoot in de strijd tegen gewelddadig extremisme. Zo leidde hij bijvoorbeeld een operatie tegen Al-Qaida dat tussen 2003 en 2007 meerdere aanslagen in Saoedi-Arabië pleegde op buitenlanders.

De band tussen Frankrijk en Saoedi-Arabië is een innige. De Fransen verkopen voor miljarden euro’s aan wapens aan de Saoedi’s en hebben in Saoedi-Arabië een voorname informatiebron als het gaat om jihadistische groeperingen.

Critici hebben echter geen goed woord over voor de warme Franse band met de Saoedi’s. Zij wijzen erop dat Saoedi-Arabië al decennialang wereldwijd wahabisme financiert, wat algemeen wordt beschouwd als de fundamentalistische leer die de inspiratie vormt voor terroristen en die Frankrijk zo hard zegt te bestrijden.

Schending van mensenrechten
Twee dagen na de onderscheiding voerde Saoedi-Arabië de zeventigste doodstraf van dit jaar uit. Daarbij werd een van moord beschuldigde man onthoofd. Begin dit jaar voerde Saoedi-Arabië een massadoodstraf uit op 47 mensen die werden beschuldigd van terrorisme. Onder hen de Sjiitische geestelijke Nimr al-Nimr, een van de belangrijkste stemmen in de anti-overheidsprotesten die sinds 2011 worden gehouden.

Sinds eind vorig jaar houdt Saoedi-Arabië de Palestijnse dichter Ashraf Fayadh gevangen. Hij wordt ervan beschuldigd in een van zijn bundels het atheïsme te promoten. Fayadh was aanvankelijk veroordeeld door de doodstraf, maar na een wereldwijd protest is die straf vorige maand omgezet in een achtjarige gevangenisstraf en stokslagen.

Bron: The Guardian
cc-foto

Geef een reactie

Laatste reacties (17)