Laatste update 22:25
80

Woede over NOS-besluit om opkomstcijfers referendum achter te houden

De NOS heeft donderdagavond felle kritiek gekregen en zich de woede van tientallen twitteraars op de hals gehaald omdat de nieuwssite bekend maakte op de dag van het Oekraïne-referendum op 6 april geen tussentijdse opkomstcijfers bekend te zullen maken.

Normaal geeft de NOS wél tussentijdse opkomstcijfers, maar nu is bewust gekozen dat niet te doen. De NOS schrijft dat dit niet gaat gebeuren omdat

er bij het referendum een opkomstdrempel is. Pas bij een opkomst van dertig procent is het referendum geldig. Als de uitslag dan ‘nee’ is, moet het kabinet het associatieverdrag heroverwegen.
Mensen die voor het verdrag zijn, zouden bijvoorbeeld kunnen besluiten niet te gaan stemmen om ervoor te zorgen dat het percentage onder de dertig procent blijft. Als het opkomstcijfer boven de dertig procent uit lijkt te komen zouden ze juist wel gaan stemmen om de uitslag van het referendum richting een ‘ja’ te sturen.

Daarmee zegt de NOS dus eigenlijk dat mensen niet strategisch moeten stemmen en dat schoot veel twitteraars in het verkeerde keelgat.


De jongerentak van de SGP liet via Twitter weten wel gewoon tussenstanden te geven.

Jan-Willem Kranendonk, de voorzitter van SGP Jongeren:

Dit steekt ons als een graat in de keel. Hiermee onthouden we burgers relevante informatie voor hun stemgedrag. Dit is een open democratie niet acceptabel! De SGP-jongeren nemen daarom hun verantwoordelijkheid, waar anderen het laten afweten. Daarom willen wij op 6 april bij stembureaus door het hele land de opkomst gaan bijhouden.

Beeld: Sebastiaan ter Burg

Geef een reactie

Laatste reacties (80)