Laatste update 01:01
11

Woedende politicus wast regering May de oren over deportatie eigen burgers

In de conservatieve regering van May volgen de schandalen elkaar in rap tempo op, maar hoewel het in het geval van Cambridge Analytica aardig lukt om de journalistieke storm te bezweren, laat de oppositie zich minder makkelijk afschepen als het gaat om concrete gevallen van bestaande burgers die gedupeerd woorden door slordigheid of onwil. Groot-Brittannië heeft namelijk een onbekend aantal burgers van Caribische afkomst, die als staatsburger naar Groot-Brittannië kwamen gedeporteerd naar een land dat hen inmiddels vreemd is.

De wet van 1971 maakte een einde aan het vrije verkeer van personen tussen het Gemenebest en het Britse moederland, maar formaliseerde dat Gemenebest-immigranten die reeds in het Verenigd Koninkrijk woonden een automatisch recht van verblijf kregen. Omdat de Britse overheid nooit heeft bijgehouden aan welke burgers dat recht is verleend en het ministerie van Binnenlandse Zaken een strenger immigratiebeleid is gaan voeren, worden mensen nu ineens na al die jaren met uitzetting en/of verlies van sociale rechten bedreigd.

Labour-politicus David Lammy is woest over de onmenselijke gang van zaken en ziet een duidelijk verband tussen het geflirt van de Tories en Leave-campagne met xenofobisch rechts en de inhumane behandeling van immigranten.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft inmiddels beloofd de dossiers van de in opspraak geraakte Windrush-Britten snel te herzien.

Geef een reactie

Laatste reacties (11)