Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Woestijn wordt groene energiebron

  •  
07-11-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
91 keer bekeken
  •  
sahara_01.jpg
Geplande oppervlakte: negen miljoen vierkante kilometer. Totale kosten: 400 miljard. 
Marokko heeft toestemming gegeven aan een Duits consortium om twaalf vierkante kilometer woestijn vol te bouwen met windmolens en zonnepanelen. Als alle plannen doorgaan, breidt het park zich uit tot negen miljoen vierkante kilometer in 2020.
De Sahara komt vol te staan met windmolens en zonnepanelen. Althans, als de ambitieuze plannen van het Duitse “Desertec” doorgaan. Marokko heeft al toestemming gegeven om de eerste twaalf vierkante kilometer vol te bouwen. Maar dat is slechts het begin. Desertec heeft een gebied van negen miljoen vierkante kilometer uitgezocht om het energiepark uit te breiden. De onderhandelingen met Tunesië en Algerije daarover zijn al gaande. Vanaf 2020 wil Desertec ook deals sluiten met Libie en Egypte om ook daar windmolens en zonnepanelen te plaatsen.
De twintig bedrijven die de bouw moeten gaan realiseren, hebben samen 400 miljard euro geïnvesteerd in het project. En de bedrijven hebben haast: Het park moet over vier jaar al in vijftien procent van de totale Europese vraag naar energie voorzien.

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.