Laatste update 22 februari 2018, 11:48
27

‘Wolfkadaver was nog warm’

Update: Roofdierexpert acht kans op grap klein ... Jachtopzichters zetten serieuze vraagtekens bij vondst kadaver: 'Wolf was vermoedelijk geintje'

Onderzoekers zijn er van overtuigd dat het kadaver dat vorige week in Luttelgeest werd aangetroffen van een wolf is. Het dier was, zo bleek uit onderzoek, hoogstwaarschijnlijk aangereden. Het was voor het eerst sinds anderhalve eeuw dat een wolf in Nederland werd aangetroffen. Maar is dat dier ook echt daar aangereden? Of hebben onbekenden het kadaver daar achtergelaten?


Medewerkers van Faunabeheer zijn er van overtuigd dat de wolf niet op de vindplaats is aangereden. De auto zou door de klap enorme schade op hebben moeten lopen en die is door niemand gemeld. Bij andere dierbotsingen, zoals met reeën, gebeurt dat wel.

Daar komt bij dat de maaginhoud van de wolf curieus is. Er werd een bever in aangetroffen, een dier dat in Nederland amper voorkomt. Een schaap zou logischer geweest zijn.

De Noordoostpolder, een weekblad voor Flevoland, schrijft:

Van meet af aan waren er twijfels bij de medewerkers van Faunabeheer en dat geldt voor steeds meer mensen. ’Ik kan het me niet voorstellen. Het zouden dan meer wolven moeten zijn omdat ze in roedels leven. Zelf woon ik in Blankenham en heb nog nooit iets waargenomen’, zegt Van den Belt. ’Ze komen niet in bewoond gebied, want ze zijn schuw en bang.’

Wetenschappers van Naturalis en ARK uitten eerder het vermoeden dat de wolf afkomstig is uit een Duitse roedel. Vaak gaan jonge dieren op zoek naar een geschikte plek voor een nieuwe roedel. Zo’n dier kan de afstand naar Luttelgeest in een nacht afleggen.

De medewerkers van Faunabeheer hebben een ander vermoeden. In het gebied werken veel werknemers die afkomstig zijn uit Oost-Europa. Zij denken dat het dier in Duitsland is aangereden en voor de grap hier achtergelaten.

Update: Roofdierexpert Jaap Mulder stelde donderdagavind bij Knevel en Van den Brink  dat de wolf nog warm was toen deze dood werd aangetroffen. Dat zou de kans dat het om een grap gaat verkleinen. Volgens Mulder verandert een grap overigens niets aan de situatie dat er binnen korte tijd wolven in Nederland zullen leven. De dieren zijn zich door Noordwest-Europa aan het verspreiden. Zo zijn er wolven gesignaleerd in België en Denemarken (zie video).

Lees ook opinie boswachter Frans Kapteijns: Welkom wolf!

Eerder: Wolf mogelijk terug in Nederland, meteen doodgereden

Komst wolf zaait tweedracht tussen PvdA en VVD

cc-foto vp: Christine und David Schmitt

Geef een reactie

Laatste reacties (27)